Gear

Stalter György: New York-New York – fotókiállítás

fotó

2024. február 21. szerda 18:00

Stalter György fényképei: New York-New York 1999-2017-2022-2023

2024. február 21-től március 17-ig Zalotay Elemér és Janáky István termek

Megnyitja: Németh Gábor író.

„Először a Szilágyi Sándor által szervezett Kind of Blue című csoportos, a magyar dokumentarista fotográfiát – Balla András, Benkő Imre, Féner Tamás, Horváth M. Judit, Szilágyi Lenke – a magyar konzulátuson bemutatott kiállítás résztvevőjeként jártam New Yorkban 1999-ben. Akkor kezdtem el Manhattenben, Williamsburgben, Harlemben analóg, fekete-fehér fotósorozatokat készíteni. 2017-ben turistaként néhány hetet ismét ott tölthettem, és meglepő volt a változás, amelyet tapasztaltam. Ekkor főleg Bronxban fényképeztem, mert ott találtam a korábbi, a Budapest Pro Cultura Urbis Józsefvárost és a Moholy-Nagy ösztöndíj által támogatott Berlin Neukölln városrészt bemutató munkáimhoz hasonló szubkultúrát. 2022-ben elnyertem az NKA ösztöndíj pályázatát, hogy folytassam a munkámat, és sikerült a pályázatban leírt elképzelésemet megvalósítani. Koncepcióm szerint végigjártam az előző évek helyszíneit, fényképeztem Williamsburgban, Harlemben, Bronxban, Coney Islanden, de érdekelt Manhatten és a Broadway nyüzsgő világa is. Dokumentáltam a város változását, és az én megváltozott viszonyomat is a fotográfiához. A korábbi fotóim analóg fekete-fehér technikával készültek, majd digitális fényképezőgéppel folytattam, de fényképeztem mobiltelefonnal is. Tapasztalataim szerint megváltozott az emberek viszonya a fotográfussal szemben, jóval bizalmatlanabbak, a „streetphotographia „ műfajában nehezebb dolgozni, mint korábban, de úgy gondolom, mégis szükség van a szubjektív dokumentarista stílusra, hiszen így tudjuk megörökíteni az utca hiteles életét, amelyből a képek láttán sok minden kiderül a befogadó számára. Atget fotói nélkül szegényebb fogalmunk lenne a századforduló Párizsáról.
Úgy szeretek fényképezni, ha egy-egy területet jobban, mélyebben, összefüggéseiben ismerhetek meg, és ez a képeimen megjelenik. Az NKA által támogatott Rákosrendező pályaudvart bemutató képesszémen közel tíz évig dolgoztam, de az összes munkám hosszú távú projekt eredménye.
Családi kapcsolataim révén többször nyílt lehetőségem New Yorkban tartózkodni, és folytattam a korábban elkezdett fotósorozataimat, az elkészült anyagból összeállt egy újabb kiállítás.

Józsefvárosról a Pro Cultura Urbis támogatásával készült Város a Városban fotóalbumom anyagát a Mai Manóházban 2010-ben mutattam be, Berlin Neukölln Moholy-Nagy ösztöndíjjal támogatott kiállításomat 2012-ben, Régi Új képek 2. címmel utazásaim során -Laosz, Kambodzsa, Kína, Vietnám, India- több mint 150 képből álló kiállításomat mutattam be a FUGÁ-ban. Rákosrendezőt Visszarendeződés címmel szintén a FUGA Építészeti Központban 2021-ben állítottam ki.
Számos egyéni és csoportos kiállításon vettem részt idehaza és külföldön. Tagja vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Művészeti Alapnak és a MUOSZ-nak. Munkáimért több díjban részesültem, Sajtó-fotó MUOSZ nagydíj, Pro Cultura Budapest ösztöndíj, Moholy-Nagy ösztöndíj. Balogh Rudolf díjat 1997-ben, a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíját 2023-ban kaptam.”
Stalter György