Gear

A FUGA

A 2009 októbere óta működő FUGA Budapesti Építészeti Központ mint a Budapesti Építész Kamara által alapított intézmény elsősorban az építészet bemutatásának reprezentatív helyszíne. Működésének alapgondolata: az építészet a kultúra elválaszthatatlan része. A FUGA olyan kulturális intézmény, ami kultúra minden ágával foglalkozik, úgy, hogy az alapot az építészet jelenti. Az építészetet mint művészeti ágat mutatjuk be, kiállítások, előadások, beszélgetések, konferenciák, filmvetítések révén. Feladatunk, hogy nyilvánosságot adjunk az építészeti tervezés, a kivitelezés, az építészetelmélet és az építészettörténet bemutatására, kiállítására, oktatására. A feladat kettős: egyrészt lehetőséget kell biztosítani a szakmabelieknek szakmai programok megvalósítására, másrészt a szakma és a nagyközönség közötti kapcsolatot kell megteremtenünk, a laikus látogatók számára láthatóvá és közérthetővé tenni az építészetet, úgy, hogy annak művészeti és műszaki oldalát is prezentáljuk.
Biztosítjuk a többi művészeti ág folyamatos bemutatását is. Az előadások, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, tárlatvezetések, irodalmi estek, szakmai továbbképzések, filmvetítések, workshopok, könyvbemutatók találkozási lehetőséget teremtenek a szakma és a nagyközönség, a rendszeres és alkalmankénti látogatók számára.
A ház 5 különböző adottságú kiállítótérrel rendelkezik, amelyekben a kiállítások átlagosan háromhetente váltják egymást.
A FUGA tevékenysége – bár neve szerint Budapest-centrikus – országos hatókörű, sőt, külföldi kiállítások és események rendszeres befogadásával nemzetközi kitekintéssel valósítjuk meg programjainkat. A háznak aktív kapcsolata van a Budapesten működő külföldi kulturális intézetekkel és külföldi építészeti kiállítóhelyekkel
A ház látogatottsága évi 70.000 fő. A ház belvárosi elhelyezkedése miatt a külföldi turisták is naponta látogatják a házat. Szervezett csoportok, középiskolai osztályok, magyar és külföldi egyetemi szemináriumok is rendszeresen jönnek kiállításokat látogatni. A programok a koncertek és a színházi programok kivételével ingyenesek.
Évente 4-5 művészeti menedzser, művészettörténet vagy építész szakos hallgató nálunk végzi szakmai gyakorlatát, és önkéntes segítőkre is időről időre számíthatunk.

A házat 1906-ben Kármán Aladár és Ullmann Gyula tervezte a Magyar Általános Hitelbank nyugdíjalapjának. Az épület földszintjén és első emeletén a bank fiókvállalata, a Hermes Magyar Általános Váltóüzlet. működött.
Az 1911-ben a második emelet egy részét a Váltóüzlethez csatolták, majd 1913-ban belső átalakítás készült Hajós Alfréd és cégtársa Villányi János tervei szerint. Valamivel ezután az egyik földszinti üzlettel bővült a bank. Az átépítés során a földszinti portál is megváltozott, mintegy két méterrel beljebb került.
A II. világháború során megsemmisült a ház tetején álló 5 m magas Hermes-szobor. A ’60-as évek elejétől az első emeleten működött az Építők Műszaki Klubja. A félemeleten a 31-es ÁÉV központi irodái voltak.  Legutóbb az OTP számítóközpontja volt itt.
1992 óta üresen állt. A FUGA Budapesti Építészeti Központ 2009. október 1-jén nyílt meg. Tervezte és a terveket a Budapesti Építész Kamarának adományozta a Budapesti Műhely Kft. 2008-ban. Építész/belsőépítész: Dévényi Tamás. Munkatársak: Kovács István, Mihály Eszter, Vadász Viktor.