Gear

Secret spaces to share – Merényi Dávid kiállítása

képzőművészet

2023. november 23. csütörtök 19:00

Secret spaces to share – Merényi Dávid kiállítása

2023. november 23-tól december 10-ig Lucien és Rodolf Hervé terem

Megnyitja Csanádi Judit.

Mesterséges fény csillanásának rögzítése csempéket megelevenítő felületeken, különböző fémek megmunkáltságának vagy a fa felületek lassú pusztulásának érzékeltetése – hagyományos festészeti eszközökkel mindezt hitelesen visszaadni hatalmas kihívás. Merényi Dávid műveinek szinte már digitális képszerkesztési technikákat imitáló jellege mégis egy alternatív valóságba helyezi a nézőt, ahol a művész határozza meg az egyes részletek realitás-kvalitását. Fókuszpontját jól elkülöníthetően helyezte bizonyos alkotóelemekre, ezt is hangsúlyozandóan elhagyva a további, jelentéktelen komponensek kidolgozását.

Az eltérő anyagok és felületek kontrasztjának kifejezetten aktuális jellegét adja továbbá, hogy a tárlaton bemutatott, a művész egy Berlini utazásán nyert inspirációból merítő urbanisztikai csendéletek nagyja tartalmaz utcaművészeti elemeket is. A tag-ek és throw-up-ok a graffitis szubkultúrában az egyén ’jelenlétének’ elsődleges kifejezési eszközei – Merényi Dávid a festményein ehhez hasonlóan igyekszik láttatni velünk az emberi jelenlétre utaló rejtett analógiákat. A kapuk, a lépcsőfordulók, a gangok és az eldugott beugrók mind ember alkotta, ember számára készített dolgok: egyben magukon is viselik készítőik és használóik nyomait, miközben képletesen felfoghatók úgy is, mint az ‘élet’ jelei.
(Kovács Rebeka, művészettörténész)

A kiállítás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

www.nka.hu

Link: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/archivum/palyazati-felhivasok/muveszeti-fotematikaju-allando-kollegiumok-palyazati-felhivasok/a-kepzomuveszet-kollegiuma-nyilt-palyazati-felhivasa/