Gear

Kor(e)ai házrajzok – FINISSZÁZS + KIMCHI WORKSHOP

Finisszázs 2022. október 1. szombat 17:00

Szombat délután Kimchi készítő foglalkozást tart MÁTRAI Péter a Fugában, közben VINCZE Miklós, a 24.hu építészeti szakújságírója kérdezi őt Észak-Koreáról, építészetről, a rajz szeretetéről.

Képzelj el egy nyolcadikos kamasz fiút, akinek a szülei éppen Észak-Koreában diplomaták.

„Apám másodtitkárként dolgozott 1960-tól a phenjani nagykövetségen. Amikor ’61-ben kiutaztunk, én 13 éves voltam, Pisti öcsém 11. Észak-Korea baráti ország volt, de ugyanolyan zárvány, mint amilyennek ma ismerjük.” – ezek a mondatok fogadják az Ybl-, Pro-Architectura és Molnár Péter-díjas építész-zeneszerző, Mátrai Péter október 2-ig látogatható kiállítására belépőket.

A folytatás pedig csak meglepőbb ennél, hiszen az 1956-os események után lassan magára találó Budapestről egy szempillantás alatt Észak-Korea rohamos tempóban növekvő fővárosába, Phenjanba csöppent Mátrait itt, egy szegényes lakóbarakkban érintette meg az építészet szele.

Előbb pesti mozik alaprajzát próbálta meg emlékezetből papírra vetni, majd szinte megállás nélkül dőlni kezdtek belőle az egyre bonyolultabb épülettervek: grandiózus szállodák, közértek, irodaépületek, színházak, sportcsarnokok és éttermek követték egymást, a lendület pedig a család következő év májusában való hazatérése után sem tört meg.

A kiállításon látható, fele-fele arányban Észak-Koreában, illetve budapesti gimnazistaként és kisképzősként született művekről, azok ihletadóiról, illetve a phenjani mindennapokról a 24.hu Csengery- és Podmaniczky-díjas építészeti szakújságírója, szabadidejében észak-koreai tárgyakat, illetve köteteket gyűjtő VINCZE Miklós kérdezi majd az alkotót.

Az eseményen a részvétel ingyenes.

A Finisszázs facebook eseményének linkje. https://fb.me/e/2ZPhyNBHS