Gear

Medgyaszay – könyvbemutató

könyvbemutató 2022. október 7. péntek 17:00

Könyvbemutató – „Az Otto Wagner-tanítvány, Medgyaszay István. A magyar modernizmus építésze.”

A Ringturm negyedik magyar vonatkozású kiállítása 2022. júliusában debütált Bécsben.

A galéria tárlatait rendszerint egy-egy igényes kivitelű kötet is kíséri. A kurátor, Adolph STILLER ezúttal is katalógust állított össze, melyben öt művészettörténész mesél MEDGYASZAY István életművének vonatkozásairól. A kurátor bevezetőjét követően Medgyaszay monográfusa, POTZNER Ferenc tekinti át az építész életútját. MORAVÁNSZKY Ákos helyezi kontextusba 1899 és 1919 közötti működését a Wagner-iskolától népi építészeti gyűjtőútjaiig.  HADIK András az ezt követő időszakot, az 1918-as Hadikiállítás történetét és Medgyaszay keleti kapcsolatait, indiai tanulmányútját dolgozta fel. Budapest egyik legfrekventáltabb utcáján áll az ún. TÉBE bérház, melynek építéstörténetét FEHÉRVÁRI Zoltán írásából ismerhetjük meg. KÚN Emese tanulmánya által az olvasó a templomépítészet szűrőjén keresztül nyerhet betekintést az életműbe.

Ami ezt a kötetet még különlegesebbé teszi, azok maguk a dokumentumok: tervek, fotók és iratok. A Budapest Főváros Levéltárának őrizetében lévő hagyaték digitalizálása által még több forrás kerülhet a nagyközönség elé, melynek bemutatásának első fázisa e tárlat.

A Fugában vendégszereplő kiállítás keretében a szerzőkkel beszélgetünk. A könyvet Hadik András, Kún Emese és Potzner Ferenc mutatja be.

A könybemutatóról készült felvétel megtekinthető IDE kattintva a youtube csatornánkon. #fugabudapest

A kétnyelvű (angol-német) kiadvány hamarosan megvásárolható a Fugában.
A könyvesbolt újranyitásáról Hírlevelünkben illetve a honlapunkon és facebook oldalunkon tájékoztatjuk Látogatóinkat.
A könyv online megvásárolható ITT és ITT.
A kiállítás megnyitójáról készült felvétel megtekinthető a FUGA youtube csatornáján, ide kattinva.

Támogató: Wiener Städtische Versicherungsverein

Budapest Főváros Levéltárának együttműködésével