Gear

Haza a kövekben I. – Kortárs szlovákiai építészet a modern és az organikus vonzásában

építészet

2019. szeptember 26. csütörtök 18.30

vendég: Jan Stempel

Az est házigazdája: Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2018 szeptemberében Haza a mélyben címmel indította el kortárs építészeti előadássorozatát, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze a határokon túl élő magyar származású építészek munkásságát, illetve hogy választ találjon arra a kérdésre, mennyiben határozza meg az építészetcsinálás gyakorlatát a mélyben élő haza, a tudatos vagy akár tudattalan kötődés egy számukra sokkal inkább érzelmi, semmint valós szülőföldhöz.

A 2019 szeptemberével induló második évfolyam a szlovákiai magyar építészek életművére koncentrál.  A félévet Jan Stempel építész nyitja. Visszatekintése az eddigi szakmai pályájára feltárja azt a környezetet és viszonyokat, amelyekben a tervei és megvalósított projektjei születtek.

Hallgatói évek az 1970-es és 1980-as évek fordulóján a budapesti BME-n; Karel Hubáček és Miroslav Masák alkotói szabadság szigete a legendás SIAL stúdióban a represszív 1980-as években Csehszlovákiában – Liberecben és Prágában; az 1990-es évek eufóriája a vasfüggöny leomlása után az ADNS irodában, és önálló pályafutás az ezredforduló elején a ČVUT (Cseh Műszaki Egyetem) tanáraként egészen a  Stempel & Tesař iroda létrehozásáig és ottani alkotásai.

 

Az előadás nyilvános, részvételi szándékát kérjük, regisztrálja a www.mma-mmki.hu oldalon keresztül.

Az őszi félév további előadásainak időpontjai: Sebastian Nagy – 2019. október 24; Krcho János – 2019. november 28;

 

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1.000 Ft). MÉK 2019/14

 

 

Kreditpont: IGEN