Gear

Gönci András textiltervező és textilmérnök arax munkái

képzőművészet

2024. május 30. csütörtök 18:00

Gönci András textiltervező és textilmérnök arax munkái – kiállításmegnyitó

2024. május 30-tól június 23-ig Breuer Marcell terem

A kiállítást bemutatja: Nagy Márton építész.
Egy elfelejtett, de talán lassan újraéleszthető belsőépítészeti alapanyag és dekorációs eszköz az ARAX.
Gönci András mérnökként és textiltervezőként is meghatározó szerepet játszott a 60-as 70-es évek közösségi épületeiben látható textil – nemez – filc faliképek létrehozásában.
A kiállítás a megmaradt munkák bemutatásán túl a technológiát is ismerteti és egy esemény keretében felmutatja a technika és a gyártás feltámadását is.
„A Képző és Iparművészeti Gimnázium képzős osztályában érettségiztem 1961-ben. Felvettek az Iparművészeti Főiskola textiltervező szakra ahol három évig tanultam, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán textilgépész diplomát szereztem 1969-ben.
A diploma megszerzése után az akkori Textilipari Kutató Intézetbe kerültem (ma Innovatex) tudományos munkatársként. Első nagyobb feladatom a magyarországi textilhulladék-gazdálkodás vizsgálata volt. A munka kapcsán a hulladék-hasznosító vállalat (TEMAFORG) felkért egy szakértői körutazásra, hogy a fejlesztés irányát meghatározandó a megfelelő technológiák közül válasszunk. Az akkori viszonyoknak megfelelően Csehszlovákiában és a Német Demokratikus Köztársaságban jártunk. Két hasonló technológiát választottunk. A gépek hamarosan megérkeztek Magyarországra és a cég Kunszentmiklósi gyárába kerültek.
A témában engem továbbra is foglalkoztattak. Mivel művészeti képzettségem volt és eredetileg textiltervező művésznek készültem, a kutakodást ebbe az irányba folytattam. A TEMAFORG akkori vezérigazgatója, Lukács Béla támogatta az ilyen irányú kísérleteimet. Saját felszerelt üzemet rendeztünk be Budakalászon.
Az eljárást és a termékeket ARAX védjeggyel láttuk el. A rendkívül gazdag alapanyag-választékból eleinte textil faliképeket készítettünk jeles iparművészek bevonásával. Első bemutatkozásunk a Divatcsarnok Lotz termében volt, több-kevesebb sikerrel. A kiállítás szakmai körökben keltett némi feltűnést és hozta a fejlesztés irányát.
Belsőépítészek, festőművészek , színházi kosztüm- és díszlettervezők jelentkeztek és adtak egyre izgalmasabb és szebb feladatokat. Mindez 50 éve történt.
1977- ben felvettek a Művészeti Alapba, ettől kezdve saját jogon működhettem.
Azóta mérhetetlenül sok munkát terveztem, kiviteleztem. Fő terület a belsőépítészet. A legismertebb szállodák, vendéglátóhelyek, középületek, irodák, magánlakások, mozik, színházak tereiben láthatók a munkáim. Hazai és külföldi kiállítások hosszú sora jelzi működésem sikerét. A munkák és kiállítások listáját külön oldalon részletezem.
A jelen kiállítást egyrészt visszatekintésnek, másrészt a legújabb munkák bemutatásának szánom.
Sok szeretettel. Gönci András.”
Kreditpont: IGEN