Gear

ÉPTÖRT 150

építészet

2021. május 12. szerda 18.00

ÉPTÖRT 150 – 150 éves a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék 
megnyitja: Krähling János tanszékvezető egyetemi tanár

A megnyitót online közvetítjük a FUGA YoTube csatornáján:

YouTube: https://www.youtube.com/user/fugabudapest/videos

megtekinthető: 2021. június 6.

rendezők: Halmos Balázs, Kiss Zsuzsanna, Marótzy Katalin, Zsembery Ákos
munkatársak: Fehér Krisztina, Gyöngyösi Eszter, Jobbik Eszter, Kovács Máté Gergő, Ohmacht Petra, Shelemenkov Mark, Somogyi Luca, Vukoszávlyev Zorán, Zslebics Judit

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti Tanszékének története 150 éve kezdődött, amikor Steindl Imrét professzorrá nevezték ki a Királyi József Műegyetemen. Két évtizeden belül Hauszmann Alajos és Czigler Győző kinevezésével kialakult az Ókor-, Középkor- Újkor Tanszékek struktúrája, amely hosszú ideig a tervezés-oktatásért is felelős volt. A struktúra lényegében a II. világháborúig fennállt, utána az építészettörténet-, építészetelmélet- és műemlékvédelem oktatása erősödött meg. 1958-tól egy tanszéken belül, 1972-től 1996-ig intézeti formában.

Kiállításunkban történetünk folyamát egy idővonalon mutatjuk be a korszakok építészetének és történetének kontextusában. Ezen az alapvetően szöveges-informatív elemen túl vizuális tartalmakat jelenítünk meg. Működésünk alapját jelentő tudományos munkánkat a 150 év alatt munkatársaink tollából született könyvek borítói mutatják a FUGA nagytermét középen osztó pillérsoron. A bejárat mellett kis kivetítőkön digitálisan jelenik majd meg intimebb távolságból szemlélhetően egy fotóválogatás tanszékünk életéből és munkatársaink terveiből. Tanszékünk Archívumának anyagára alapozva nagyméretű terveket mutatunk be a falakon részben eredeti, archív rajzokkal, részben digitálisan. Jelenlegi oktatásunkból ízelítőt adva hallgatóink terveit és makettjeit kis kivetítőkön mutatjuk be a bejárattól távolabbi rövidebb falon, ahova a helyszínen készülnek rajzok egy táblafestékkel alapozott felületen. Tárlókban munkákhoz kapcsolódó tárgyanyagot – régi rajzeszközök, üvegdiák, felmérőműszerek, hallgatói puskák és jegyzetek – mutatunk be.

 

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

A FUGA könyvesboltja 2022. december 7-től újra működik. Bezárás