Gear

Eleőd Ákos építész kiállítása

építészet

2023. november 10. péntek 19:00

Eleőd Ákos építész, a Memento Park alkotójának kiállítása

2023. november 10-től december 10-ig – Vargha Mihály terem

Megnyitják: Sulyok Miklós művészettörténész, Saly Noémi Budapest-történész és Eleőd Ákos építész

MEMENTO PARK / 2023 / EUROPA NOSTRA
1989 európai közös történelmének két szimbolikus jelemléke a berlini Fal és a Memento Park, a spontán és a konceptuális.
– A falledöntés a létező diktatúra ellen és
– a parképítés a diktatúra elfeledése ellen.
1989-ben november 9-én este, 23 órakor nyíltak meg a Fal átkelőhelyei. November 10. a szabadság első napja.
A kiállítás megnyitója: 2023. november 10. 19.00 óra.

A kiállítás aktualitását az Europa Nostra 2023-as döntése adja:
Az Europa Nostra 2023-ban Európa hét legveszélyeztetettebb örökségi helyszíne közé sorolta a Memento Parkot mint “európai emlékezethelyet” s mint alkotói koncepciót. A kiválasztás szempontja egyrészt a helyszínek kiemelkedő kulturális értéke és örökségi jelentősége, másrészt az a veszély, amelyet értékeikhez nem méltó állapotuk és/vagy működésük jelent.

Az Europa Nostra által hangsúlyozott veszély a Memento Park esetében az eredeti koncepció szerinti II. ütem, a „Tanú tér” épületegyüttesének befejezetlensége.
▪Fájó hiány, hiszen a tervezett épületegyüttes a muzeológiai elemzés tereinek és a kapcsolódó kulturális programoknak helyszíne, a XX. századi történelem „kísértet járta be” korszakával foglalkozó, kiállító, elemző, kutató kulturális központ.
▪Fájó hiány, hiszen a projektgazda Fővárosnak már az 1993-as terv alapján dokumentált állásfoglalása volt: „a II. ütem megvalósulásával mondható ki, hogy ez az Európában egyedülálló emlékhely elkészült”.

A kiállítás bemutatja a teljes Memento Park befejezését jelentő fejlesztési koncepciót, a Tanú tér programtervét és a hely eredeti szellemében megvalósult két tematikus rendezvénysort, valamint a gyakorlatban is a kiállítás második felét kísérő TANÚ TÉR / FUGA programsorozat eseményeivel a tervezett működést idézi meg: tematikus színház, zenei program, filmvetítés, irodalmi est.
A kiállítás kísérő eseményeiről itt olvashat.

S végül, de nem utolsó sorban: 1993-ban 30 éves a Memento Park / 150 éves az alapítója, Budapest. A kiállítás az építés közbeni, 1993 nyári Budapesti Búcsút és a Park 1993 őszi megnyitását Lugosi Lugo László (1953-2021) fotóművész képsorozataival idézi fel.

A Memento Park Europa Nostra-felterjesztését az ICOMOS MNB támogatta.
A program védnökei: Erő Zoltán Budapest főépítésze és Nagy Gergely az ICOMOS MNB elnöke.

 

Kreditpont: IGEN

A FUGA könyvesboltja 2022. december 7-től újra működik. Bezárás