Gear

Ansnitt Filmklub

film

2019. október 21. hétfő 19.00

Ansnittt Filmklub
Púdertől a maszkig
Haj-smink-maszk-prosthetics sorozat 2019 ősz/tél

A Film-Virage Kulturális Egyesület rendezvénysorozata

Mesterek és teremtmények
Maszkmester: Jack Pierce

Előadók: Danileszk Rita, Horváth Miklós, Dr. Zalán Márk

Új sorozatunkban a filmes maszk, smink és haj témaköreivel és e terület jeles magyar és külföldi  képviselőivel foglalkozunk. Első alkalmunkon – Halloween közeledtével, stílusosan – rögtön egy „szörnyfilm-történeti” klasszikussal startolunk. Mary Shelly „könyvszörnye” sok filmet ihletett, közülük talán a leghíresebb a James Whale által rendezett 1931-es adaptáció. A főszerepet alakító Boris Karloff filmbeli arca azóta emblematikussá vált, ez a méltán híres maszk, illetve annak megalkotója, Jack Pierce a kiidulópontja rövid film- és technikatörténeti összefoglalónknak, melyet a vetítést követően az Ansnitt Filmklub csapata közösen tart.

Jack Pierce maszkmester nevéhez a Universal stúdió szörnyfilm-sorozata, illetőleg több meghatározó lény maszkja fűződik: a Frankenstein teremtménye mellett ő készítette A Múmia (1932) és A Farkasember (1941) maszkját is. Pierce munkássága mind technikai megoldások, mind kreatív hozzájárulás terén olyan későbbi neves maszkmesterekre gyakorolt nagy hatást, mint Rick Baker (Egy amerikai farkasember Londonban, Men in Black – Sötét Zsaruk, Trópusi vihar) és Tom Savini (Holtak hajnala, Alkonyattól pirkadatig).

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.

A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap