Gear

A következő 50 év – Compo

építészet

2024. április 24. szerda

A következő 50 év – Anyagkísérletek és anyagkutatás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME)

2024. április 24-től május 5-ig Vargha Mihály terem

Kiállítók és prezentáció: COMPO
Koczka Kristóf, Pokol Júlia, Tasnádi Gergely és Temesi Apol.
A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2023/24 őszi félévében a Tárgyalkotó Tanszék és az Építészeti Intézet együttműködésével meghirdetett COMPO kurzusának munkáit mutatja be. A kurzus a cirkuláris és a hulladékmentes építőipar lehetőségeit vizsgálta meg, az építőiparban hulladékként keletkező anyagok nyersanyagként való megközelítésével új, kompozit anyagok fejlesztésén keresztül.
2023/24 őszi félévében a tárgyalkotó, formatervező és építész hallgatók az építőipari hulladékok közül egy anyag kiválasztásával lépésről lépésre mélyültek el az anyagfejlesztés szemléletének összetettségében. A választott alapanyagok a tégla, a cserép, a gipszkarton, az ytong és a faipari hulladék voltak. A hallgatók kutatási jegyzőkönyvet vezettek a probléma elemzéséről és feltárásáról, a nyersanyag fizikai és kémiai vizsgálatáról, valamint az anyagtársítás kísérleteinek lépéseiről. Ez a szisztematikus, analitikus megközelítés összekapcsolja a tervezési és a tudományos szempontokat a DIY (Do It Yourself) fejlesztések agilis módszertanán keresztül.
A COMPO kurzus három éve indult el az egyetem kutatás-fejlesztés-innováció választható kurzusai között a Tárgyalkotó Tanszéken. A kurzus célja, hogy a tárgyalkotó, formatervező, textiltervező és építész hallgatók figyelmét ráirányítsa a nyersanyag-központú tervezői megközelítés lehetőségeire.
Kreditpont: IGEN