Gear

A FotóFalu univerzuma – az első 15 év

fotó

2024. április 20. szombat 17:00

A FotóFalu univerzuma – az első 15 év – kiállításmegnyitó és könyvbemutató

2024. április 20-tól május 12-ig Zalotay Elemér terem

A kiállítás kurátora és a könyv szerkesztője: Csizek Gabriella.

A FotóFalu egy megvalósult álom, amelynek megálmodója Telek Balázs fotóművész. Balázs örökségével felesége, Halász Gabi odaadóan bánik, és évről évre a nehézségeket legyőzve csodát tesz, hogy éljen és fennmaradjon ez a közösség, amelynek eszmei alapját együtt hozták létre.
A FotóFalu a 2007-ben megalakult ArtBázison folyó műhelymunka szerves folytatása – egy hely, ahol megnyílik a fotográfia univerzumának kapuja, és élménnyé lesz a kíváncsiságra, művészi kreativitásra és gondolatiságra épülő fénnyel írott képalkotás.
Az egyhetes, nyaranta megrendezésre kerülő táborok során 8-10 kis létszámú kurzus indul a fotográfia különböző ágazatait feldolgozó tematikákban.
Az archaikus fotográfiai technikáktól kezdve a klasszikus analóg eljárásokon át a digitális fotózásig, vagy akár a filmkészítésig lehetőség nyílik nem csak a kémiai folyamatok vagy technikai háttér bemutatására, hanem egyúttal a fotográfia filozófiájának és elméleti összetevőinek a megismerésére is.
A kurzusokat meghívott művészek – szakmájuk elismert mesterei – vezetik, akik a tanítványokat a közös útkeresésen és párbeszéden alapuló képzések során folyamatosan támogatják az egyedi munkák létrehozásában. Ők azok, akik a kezdetektől fogva hihetetlen tudásukkal és tapasztalatukkal segítik és inspirálják a résztvevőket, és akik nélkül nem lehetne a FotóFalu egy folytonosan megújuló, kreatív energiákkal teli hely.
Az elmúlt 15 év 143 napján közel 70 művésztanár és előadó segítette az eddig a táborokban megfordult több mint 600 résztvevő alkotó tevékenységét.
A kiállításon és a hozzá tartozó albumban a mesterek és tanítványaik munkáiból úgy válogattunk, hogy megismerhetővé váljon ez a 15 éve organikusan épülő közösség, amelynek tagjai szabadon, kedvvel és örömmel hozzák létre fénnyel írt képeiket.
A FotóFaluban korosztálytól függetlenül rendszeresen visszatérők és újoncok, művészek és amatőrök, mesterek és tanítványok osztoznak az egész nap tartó alkotás izgalmán és örömén, esténként szabadegyetemi előadásokkal, vetítésekkel és éjszakába nyúló beszélgetésekkel zárva egy-egy napot.
A FotóFalu párhuzamos univerzuma az intenzív nyári együttlétet követően sem szűnik meg – az ott megélt szeretetteljes egymásra figyelés, a kreatív energiák megosztása, megsokszorozódása. Az inspiráló együttműködések eredményeként év közben is alkotóközösségek és nem egyszer életre szóló emberi kapcsolatok formájában él tovább a fotográfiának ez a csodálatos közössége.
Balázs, ezt szeretted volna, ugye?!
Projekt gondozója: Halász Gabi.
Projekasszisztens: Kiss Marianna.
A kiállítást és a könyv létrejöttét támogatta: Nemzeti Kulturális Alap.
A kiállítás a Budapest FotóFesztivál hivatalos programjának része.
A kiállítás és esemény megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
www.nka.hu
Link: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/archivum/palyazati-felhivasok/muveszeti-fotematikaju-allando-kollegiumok-palyazati-felhivasok/a-kepzomuveszet-kollegiuma-nyilt-palyazati-felhivasa/