Gear

FUGA10 Fesztivál

2019. október 1-7. 

FUGA10 fesztivál

2019. október 1–7. között nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepeljük a FUGA alapításának 10. évfordulóját. Az egyhetes fesztiválon délelőttől késő estig minden nap szélesre tárul a FUGA kapuja: napközben előadások, interjúk, nemzetközi konferencia és aukciók váltják egymást, esténként pedig koncertek és irodalmi felolvasások színesítik a programot. Október 7-én, az Építészet Világnapján 5 új kiállítással vágunk bele a FUGA következő tíz évébe.

Szeptember 30-án este születésnapi partival indul az ünneplés, majd a következő napokon egymásnak adják a kilincset a különböző építészgenerációk képviselői. Október 1-jén, 2-án és 4-én külföldi kötődésű neves magyar építészek illetve hazánkban élő, dolgozó külföldi kollégáik személyesen és videóinterjúkban reflektálnak saját pályájukra, az építészetre általában és számukra fontos társadalmi kérdésekre. Somogyi Krisztina beszélgetőtársai Magyar Péter, Moravánszky Ákos, Zoboki Gábor, Erick van Egeraat, Kas Oosterhuis, Zoboki Gábor és mások lesznek, felvételről pedig többek között Sou Fujimoto vagy Batár Attila gondolatait is hallhatjuk. Ugyanezeken a napokon a Kovács Dániel szerkesztette „Maholnap” című sorozatban 15 fiatal magyar építész, illetve építésziroda saját munkáikon, szellemi hátterükön, alkotói gyakorlatukon keresztül beszél a jövő magyar építészete előtt álló kihívásokról.

Október 3-án nemzetközi konferenciára kerül sor, melyen a FUGA európai szakmai partnerei és magyar előadók az Építészet a kiállítótérben témát járják körül, kitekintéssel az építészeti kiállítás és a társművészetek lehetséges kapcsolódására, az építészeti kiállítás bevonhatóságára az oktató-nevelő munkába, illetve a finanszírozási gyakorlatokra.A konferencia angol és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással zajlik.

Október 5-én és 6-án egyedülálló aukciómaraton helyszíne lesz a FUGA: művészek, mecénások és örökösök nagylelkű felajánlásának köszönhetően festményekre, fotókra, építészeti tervrajzokra, irodalmi és zenei kéziratokra, könyvritkaságokra és design tárgyakra lehet licitálni. A kalapács alá kerülő tételek közt olyan neves alkotók művei is fellelhetők, mint például Vojnich Erzsébet, Pinczehelyi Sándor, Lucien Hervé, Gothár Péter, Petri György. Az árverési kiállítás október 4-ig tekinthető meg, a műtárgyak eladásából származó összes bevételt a FUGA fejlesztésére és a következő 10 év működésére fordítjuk.

A napi programokat esténként a ház rendszeres programjához illeszkedő koncertek (CentriFUGA, MáMa Duó, Metrum Együttes, Bali János és Pétery Dóra, jazz), illetve irodalmi est követik. Október 7-én, az Építészet Világnapján Mélyi József, Spiró György és Vajda Mihály köszönti a házat, majd az alábbi kiállítások nyílnak a FUGA tereiben: Metamorfózis. Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotókiállítása (kurátor: Gebauer Imola, Judith Hervé); Visszatérő formák Breuer Marcell építészetében (kurátor: Fehérvári Zoltán, Nagy Bálint); Szalai Tibor: Brettschneider Architektúrák (kurátor: Szabó Anna Julianna, Szoboszlai János); Zalotay-ház, Ziegelried. Szerkezetrekonstrukció (kurátor: Nagy Elemér), 10 éves a FUGA – ambrotípia portrék Zalka Imre műterméből.

A nap zárásaként Robert McCarter amerikai építészettörténész, a Phaidon Pressnél megjelent Marcel Breuer nagymonográfia szerzője tart előadást Marcel Breuer: Last of the First Moderns / First of the Last Moderns címmel.

 

A fesztivál megvalósításának támogatói:

Nemzeti Kulturális Alap, Miniszterelnökség

 

Főmterv Zrt, KÖZTI, Lépték-Terv Tájépítész Iroda, RIZALIT Kft., Város-Teampannon Kft., Zsuffa és Kalmár Építész Műterem