Gear

VI. Texhibition

design

2022. január 8. szombat 17:00

Finn és magyar textilművészek kiállítása

A kiállítás a Határtalan Design kiállítás és az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál része.

Kiállítók: Balázs Viola, Bene Vivien, Csíkszentmihályi Réka, Harányi Viki, Horváth Evelin, Kanics Márta, Kollár Ágnes, Koós Daniella, Lőrincz V. Gabi, Molnár Réka, Molnár Viktória, Pájer Emília, Regős Anna, Söptei Eszter, Szabolcs Erzsébet, Szigeti Szilvia, Ujváry Berta, Vereczkey Szilvia, Vető Márta, Vörös Tara Zsófia, Zimonyi Gwendolin

Vendégkiállító:  Erja Hirvi (FI)

A kiállítást szakmai beszélgetéssel, az alkotók részvételével, tárlatvezetéssel és a Kamara Kör koncertjével nyitjuk meg.

meghívott vendég: T. Doromby Mária Ferenczy Noémi-díjas textilművész
A megnyitó háziasszonya: Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész, a kiállítás kurátora.
Közreműködnek a Kamara Kör művészei: Tóth Kristóf (hegedű), Radnóti Róza (zongora)
A kiállítás az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivállal közös kommunikációban és programokkal valósul meg.

A járványügyi helyzet miatt a megnyitó korlátozott létszámú, regisztrációköteles. Részvétel szabályos, orrot és szájat eltakaró FFP2 maszk használatával lehetséges. Regisztrálni az alábbi címen: szilvisziget@gmail.com TEXHIBITION tárgymegjelöléssel, 2022 január 7-én 20:00 óráig lehet.

megtekinthető: 2022 01 23

A hatodik alkalommal látható válogatásban 21 hazai designer újdonságai mellett a finn Marimekko egyik sztártervezője, Erja Hirvi munkái is megtekinthetők.

A 2015-ben Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész ötlete nyomán megvalósult TEXHIBITION legfontosabb célja,
hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltött textiliparra, a területen tevékenykedő tervezőkre és a műfajban rejlő kreatív lehetőségekre. A felkért designerek és gyártók szoros együttműködésében prototípuskollekciók valósulnak meg, amelyeket a projektben részt vevő tervezők később szabadon felhasználhatnak, illetve közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat. Az aktuális újdonságok egy részét hagyományosan a Határtalan Design kiállítás keretében láthatta először a nagyközönség idén ősszel a Kiscelli Múzeum Templomterében.

A TEXHIBITION keretében az eltelt hat évben több, mint 50 textiltervező közel 200 különféle minta- és színvariációból álló
prototípuskollekciója jött létre, amelyben jó néhány textilgyártó működött közre. A különféle stílusirányzatok mentén dolgozó textiltervező iparművészek – jacquard és nyüstös szövéssel, transzfer és digitális nyomással készülő – lakástextiliái mellett egyedi alkotások is helyet kapnak a kiállításon. A kezdeményezés a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a szakmában már meghatározó tervezők mellett minden évben 4-5 pályakezdő fiatal textilművész is meghívást kap a részvételre. Idén 22 alkotó munkái szerepelnek a kiállításon, amelyek kivitelezésében a Meritum Kft. – Aste Bútorszövet és Lakástextil, a Csárda Tex Kft., a Lénárd Zászlókészítő Kft. vett részt.

A kötött technológiákra tervezett textileken kívül Pájer Emília és Vereczkey Szilvia Ferenczy Noémi – díjas textilművészek egyedi alkotásain kívül a Laguna Lakástextil Kft. által 2018-ban alapított, a Határtalan design kiállítás textil kategóriában díjnyertes alkotása, Zimonyi Gwendolin 3D animációval készült innovatív munkája és videoanimációja is látható.

A TEXHIBITION minden évben külföldi alkotókat is meghív; idén a finn Erja Hirvi, a világhírű MARIMEKKO egyik tervezője
a kiemelt vendégkiállító. A kiállításon négy, különböző korszakban készült munkája látható. A designer munkáinak meghatározó eleme a természethez fűződő rendkívül szoros kapcsolat, sokszor merít ihletet utazásai során is. Látványos munkáit dekoratív, nagyvonalú grafikák, humor, hol élénk színhasználat, máskor ennek ellenkezője, finom és visszafogott tónusok jellemzik.

A projekt idén szorosan együttműködik az Átlátszó Hang újzenei Fesztivállal. Ezúttal a FUGA tereiben a kiállított textilek nyújtanak inspirációt és egyben kulisszát a Kamara Kör közreműködésével megvalósuló nyitókoncerthez, valamint az Átlátszó Hang újzenei Fesztivál zárókoncertjéhez is. Utóbbi esetében az elhangzó darabok szólistái a művekhez leginkább illő textilek előtt szólaltatják meg a kompozíciókat, reflektálva a textiltervezésben és a zeneművekben egyaránt megjelenő közös nyelv, a ritmus, a különböző formai és tartalmi egységek vizuális és zenei megjelenítésének termékenyítő egymásra hatására.

A megnyitóról videófelvétel készült, amely a FUGA Budapesti Építészeti Központ YouTube csatornáján megtekinthető.
A videofelvételen Szigeti Szilvia kurátor beszélget a magyar textilművészet egyik meghatározó alkotójával, T. Doromby Mária Ferenczy Noémi-díjas textilművésszel a jelen kiállításról, a szakma múltjáról és jelenlegi helyzetéről; a kiállító tervezők személyesen mutatják be a munkáikat; valamint a Kamara Kör fiatal művészeinek előadásában Ravel: G-dúr szonáta hegedűre és zongorára – II., III. tételét hallhatják az érdeklődők Tóth Kristóf (hegedű), Radnóti Róza (zongora) előadásában

https://design-without-borders.eu/

Finissázs: 2022. január 23. 18:00 

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertje

Kapcsolat: Szigeti Szilvia 06 20 567 2727 szilvisziget@gmail.com

Sajtókapcsolat: Rothman Gabriella 06 20 331 4033 rothmangabek@gmail.com

A FUGA könyvesboltja 2022. december 7-től újra működik. Bezárás