Gear

RÉKE est – A Belvárosi Plébániatemplom

műemlékvédelem

2023. november 30. csütörtök 18:00

Középkori falfestés és feliratos török kori ajtó a pesti Belvárosi Plébániatemplomban

Előadók:
Derdák Éva festő-restaurátor
Papp Adrienn régész (BTM)
Sudár Balázs történész (BTM)

A pesti Belvárosi Plébániatemplom felújítása a 2010-es évek óta folyamatosan zajlik, minden esetben egy-egy kisebb részletének megújulásával.

Idén a Jézus Szent Szíve-kápolnában folytak a munkálatok, amelyhez kapcsolódóan Derdák Évának lehetősége nyílt a kápolna falfestésének kutatására. A kápolna kutatása során egyértelműen azonosították az eredeti és a korábbi felújítások során cserélt boltozati és nyílásrészleteket.

Nagy felületen kerültek felszínre a középkori festett falfelületek, amelyek a korábban, szintén általa feltárt színvilághoz jól illeszkednek. Nem várt újdonsággal szolgált a keleti és nyugati fal, amelyekben egy-egy nagyobb elfalazást talált. A nyugati falban egy nagyméretű középkori falfülke bontakozott ki, amelybe a török korban ajtónyílást vágtak. A török kori ajtó eredeti meszelési rétegén festett vagy karcolt arab betűs feliratok és egy ciprust ábrázoló rajz került elő. A nyílás elfalazását félig kibontották, ennek során közel 30 faragott kő, főként a boltozati bordák kerültek elő. Ezeknek a felhasználásával a templom középkori hajójának boltozati rendszere is újra gondolásra került.

Kreditpont: IGEN

A FUGA könyvesboltja 2022. december 7-től újra működik. Bezárás