Gear

Pest-budai ikonok 3. „A külvárosban egy szurtos lebujban…”

irodalom, várostörténet

2022. április 22. péntek 18:00

A Petőfi Irodalmi Múzeum programsorozata

Házigazda: Fónagy Zoltán történész

Beszélgetőtársak: Perényi Roland muzeológus, történész (Kiscelli Múzeum), és Völgyesi Orsolya irodalomtörténész
Közreműködik: Darvas Kristóf zongoraművész, valamint Epres Attila színművész

„A külvárosban egy szurtos lebujban…”
„A vargainasok pofozkodása,
A bérkocsiknak embergázolása,
A zsebmetszők, a pörölő kofák
Az embert mind igen mulattatják.”
(Petőfi Sándor: Pest)

Hogyan tapasztalja meg a reformkor embere a pesti port és sarat, a zsebmetszők és a bérkocsis balesetek veszélyét, a városi szegénységet és a külvárosi lebujokat? Visszakerülhet-e a társadalomba egy prostituált? A rossz lakhatási körülmények és borzalmas higiéniai állapotok közepette milyen terekben tölti ideje nagy részét Pest embere? Kik az áldozatai a városiasodás nagy lendületének és mik a fejlődés vakfoltjai? Várostörténeti sorozatunk következő részében a város árnyoldalát és sötét zugait térképezzük fel.

A Pest-budai ikonok eseménysorozatról:

Hogyan ragadhatjuk meg azt a zsibongó, rohamosan növekedő várost, amely a köztudatban a nemzeti öneszmélés és fejlődés helyszíneként él? Kik formálják a városi teret és mit lát a pesti utcákon sétáló Petőfi? És ami a legfontosabb: hogyan ismerünk rá a mai Budapestre a főváros születésének hajnalán?A Petőfi-bicentenáriumra készülve új, ötalkalmas sorozatot indítunk a Fugában februártól, amely a 19. század elején lezajló, gyors ütemű városfejlődés néhány ikonikus mozzanatát térképezi fel.Beszélgetőpartnereink a legkülönfélébb tudományterületek képviselői, akik a reformkori Pest-Buda tereit, jellegzetességeit, problémáit szemrevételezve vonnak párhuzamot az egykori és mai városi táj között.Történészek és irodalmárok, szociológusok és írók kommentálják a főváros jelenségeit egy-egy korabeli sajtóhíren, irodalmi művön, napló- vagy regényrészleten keresztül.Célunk, hogy megértsük azoknak a hatóerőknek a sokszínűségét, amelyek városunkat alakítják és róla kialakult percepciónkat meghatározzák.A program Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére 2022 szeptemberében induló Petőfi200 bicentenáriumi emlékév keretében valósul meg.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a programon maximum 60 fő számára tudunk helyet biztosítani, ezért a jegyek száma is korlátozott. Jegyek kaphatók a Jegymesteren!

Jegyek: Pest-budai ikonok 3. „A külvárosban egy szurtos lebujban…”

Jegyek ára: 500.- Ft