Gear

Könyvbemutató – Károlyi István: Elillant építészet

könyvbemutató

2024. május 31. péntek 17:30

Könyvbemutató – Károlyi István: Elillant építészet

A kötet célja, hogy néhány kiemelkedő, meg nem valósult tervet megmentsen a feledéstől. Olyan tervek ezek, amelyek ugyan nem épültek meg, de a velük egy időben megvalósult, ma is jónak tartott épületek mellett újabb bizonyítékok arra, hogy az 1945-89 közötti nehéz időszakban is igazi alkotóink szellemileg lépést tudtak tartani Európával, építészetünk akkor sem vált provinciálissá.
A bemutatott tervek alkotóinak zöméhez Károlyi Istvánt személyes kapcsolatok fűzték, így a választás szubjektivitása egyben a könyv erénye is. Emberi közelségbe hozza hozzánk építészetünk néhány jelentős alkotóját: az Olgyay fivéreket, Gádoros Lajost, Dávid Károlyt, Pintér Bélát, Szendrői Jenőt, Nagy Elemért, Rimanóczy Jenőt, Virág Csabát, Pázmándi Margitot, Jurcsik Károlyt, Zalaváry Lajost, Sári Istvánt és Varga Leventét.
A könyv 12 fejezete azonos struktúrájú. A terveket és alkotóikat a szerző szövegesen bemutatja, és a terveket Cad-program segítségével készített, a mai környezetbe illesztett látványképekkel illusztrálja.
Terc kiadó

Kreditpont: IGEN