Gear

ÉS-tárlat 2021-ben

képzőművészet

2021. október 1. péntek 18:00

kurátor: Kozák Gábor

megnyitja: György Péter esztéta

megtekinthető: 2021 10 18

Kiállító művészek: Baksai József, Bartók Ágnes, ef Zámbó István, Fehér László, feLugossy László, Gaál József, Gábor Áron, Gerlóczy Sári, Haász István, Könyv Kata, Kopasz Tamás, Kováts Albert, Krajcsovics Éva, Matzon Ákos, Nádler István, Roskó Gábor, Sinkó István, Stefanovits Péter, Szikszai Károly, Szotyory László, Szurcsik József, Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet
akik már nincsenek velünk: Bada Dada, El Kazovszkij, Kovács Péter, Šwierkiewicz Róbert, Tandori Dezső

„Kurátor voltam, igenis, hiszen mindenkor koncepcióm is volt, hiszen nemcsak a műveket rakosgattam, válogattam is őket, szerkesztettem a képes katalógust (ez is könyv, csak általában vékonyabb), szövegeztem a meghívót, plakátot, nyomdai korrektúrát csináltam, fölkészítettem művészemet, mint az edző a sportolót. Kurátor voltam, aki még arra is gondot fordít, ha a verniszázs előtt túl nagy közönség várakozott az utcán, szabályellenesen hamarabb zártam ki a kaput.” (Frank János: A kurátor, Élet és Irodalom, 2004. január 16.)

Frank cikke pályafutása és élete vége felé keletkezett, mikor a kurátor szó új jelentést kapott, melyet a hosszú évtizedek óta kiállításokat rendező, és kritikákat író művészettörténészre már használtak az újak. Ennek tagadására vonatkozott az igenis. S ez a kérdés, a hagyomány és a megújulás viszonya jelen van az ÉS-tárlat 2021-ben kiállításon is, amely a FUGA nagytermében tekinthető meg.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap.