Gear

Építész Kávéház – Alkotói felelősség

építészet

2023. május 8. hétfő 18:00

Építész Kávéház – Alkotói felelősség

moderátorok: Csomay Zsófia, Pazár Béla, Roth János építészek, a SZIMA tagjai

vendégek: Fleck Zoltán egyetemi tanár, szociológus, Tillman József egyetemi tanár, filozófus

Alkotói felelősség

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) Építészeti Osztály elhatározta, hogy házigazdaként, az Akadémia többi Osztálya érdeklődésével is számolva, kötetlen klubesteket szervez a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Az estek célja, hogy a különböző érdeklődési köröket, alkotói magatartásokat megismerve a közös kérdéseket – baráti viták folyamán – megtárgyaljuk, a személyes kapcsolatokat kiépítsük vagy megerősítsük.

Az első alkalomra az alkotói felelősség témáját választottuk. A téma ma különösen időszerű, mert nemcsak az építészet, hanem az alkotói tevékenység minden területén számos példáját tapasztaljuk annak az alkotói magatartásnak, amely a Megrendelő álláspontját elfogadva nem követi a szakma szabályait és feladja az alkotás szuverenitását.

Németh Lajos az építészetben és a közösségi funkciót is felvállaló képzőművészetben három erkölcsi normát fogalmazott meg.

Az első „az alkotókra is érvényesek az általános erkölcsi normák, a polgári és szakmai tisztesség, becsület.”

A második „az alkotás értéke iránti felelősség, illetve kötelezettség.”

A harmadik pedig, leginkább az építészetben „a közösség iránti felelősség – és e vonatkozásban a ›közösség‹ többet jelent, mint az adott társadalom, mert egyúttal múlt és jövő, illetve az emberi társadalom és a természet harmonikus együttélésének biztosítása iránti felelősség.”

Az eszmecsere célja, hogy közösen kibontsuk a szakmaetika tartalmát és jelentését.

Kreditpont: IGEN

A FUGA könyvesboltja 2022. december 7-től újra működik. Bezárás