Gear

A következő 50 év – TeAM HUb és A Földgömb magazin

építészet

2024. május 22. szerda

A következő 50 év – Mitől lesz “szivacs” a város?

2024. május 22-től június 2-ig Vargha Mihály terem

Kiállítók és prezentáció: TeAM HUb és A Földgömb magazin

Európa nagyvárosaiban, legalábbis azok történelmi negyedeiben, Budapesthez hasonlóan jellemzően több évtizeddel ezelőtt épült, egyesített csatornahálózat működik, amely az intenzív városiasodás, illetve az egyre hevesebbé váló esőzések miatt megnőtt vízmennyiséget képtelen kezelni. Nemcsak pénz nincs az átépítésére, de hely sem, hiszen a lábunk alatt egy hihetetlenül bonyolult közműhálózat terjeng. A hirtelen lezúduló csapadék viszont nagy kárt tud okozni a sűrű városi szövetben, ahol a városi hősziget-hatás is fokozott egészségügyi kockázatot jelent.

Ezt a témát járja körbe, mutatja be az az interaktív kiállítás, amelyet a Természetalapú Megoldások Magyarországi Hálózata (TeAM HUb) alapító tagjai (BURST Nonprofit Kft., a HBH Stratégia és Fejlesztés Kft., a Grants Europe Kft. és a Klímabarát Települések Szövetsége) és A Földgömb magazin állított össze együttműködve az érintett fővárosi kerületekkel és a Fővárosi Önkormányzattal. A kiállítás során európai és hazai körutazást tehetünk az elmúlt években kulcsfontosságúvá váló, a fenti problémát kezelni hivatott szivacsváros-koncepció nyomában.

Az “A következő 50 év” a Budapesti Építész Kamara egyéves kiállítássorozata a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A sorozat 2024. február 14-én indul és december 22-én ér véget, kurátora: GUBAHÁMORI. Az egy év alatt kétheti váltásban 20 építészeti praxis mutatkozik be.
Kurátori koncepció:
Épületeink nagy részét 50 évre méretezzük. Ha ma elkezdünk tervezni egy épületet, városrészt vagy infrastruktúrát, felmerül a kérdés, hogy a szerkezet vajon ellenáll-e a talán még nem is érzékelhető természeti és társadalmi kihívásoknak. 2074-re lehet-e még mindig ugyanazzal az eszközkészlettel dolgozni, mint amellyel 1974-ben tették kollégáink?
“A következő 50 év” kiállítássorozat keretében olyan építészeti praxisokat mutatunk be, amelyek foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy az összeomló klíma, átalakuló társadalom és a fogyatkozó nyersanyag korában, tehát a következő 50 évben, hogyan alakul a szakmagyakorlás, milyen építészeti vagy urbanisztikai válaszok születnek.
A kiállítás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta
www.nka.hu
Link: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/archivum/palyazati-felhivasok/muveszeti-fotematikaju-allando-kollegiumok-palyazati-felhivasok/az-epitomuveszet-kollegiuma-nyilt-palyazati-felhivasa/
Kreditpont: IGEN