Gear

Molnár Péter-emlékdíj 2021

2021. november 30-án a Jánossy György-kiállításunk keretében került sor a 17. Molnár Péter-emlékdíj átadására.

A díjazottak Bődi Imre és Frikker Zsolt építészek és Őry Júlia művészettörténész.

Őry Júlia művészettörténész méltatása:

2010-ben az ELTE BTK művészettörténészeti intézetében szerzett diplomát. 2009-ben a Modemben megrendezett A mindenség modellje című kiállítás katalógusának egyik szerzője. Pályájának kezdetétől fogva munkája az építészethez kapcsolódik. 2010-től már a FUGA munkatársa, kurátora majd galériavezetője. Élete az építészettörténet, a kortárs építészet és a társművészetek megismertetésének feladataival, kiállítások előkészítésével, tartalmuk hitelességének ellenőrzésével, kurátori munkájával napi több mint 10-12 órával telik úgy, hogy kedvessége, ismereteinek gazdag továbbadása emberi figyelmességgel gazdag.

Az építészettel és társművészetekkel kapcsolatos egész világra kiterjedő könyvrengetegének ismerője, az új kiadványok kutatója, megszerzője és vigyázója. Az ezzel összefüggő kapcsolati hálója óriási, személyes és életre szóló. Hogy mikor képes időt szakítani rá nem tudom, de kiemelkedő Zalotay Elemér munkásságának kutatása, melyet számos, a kutatásával kapcsolatos publikáció gazdagítja. Publikációi más, számára fontos témákra is kiterjednek.

Művészettörténész tudása az elmúlt évek alatt számtalanszor gondolkodóba ejtett, mikor és hogy szerzett építész diplomát is, mert szemlélete és tudása ezt a benyomást kelti a munkájával kapcsolatba kerülőkkel. 2021-es évben a kuratórium egyhangú szavazata alapján Őry Júlia művészettörténész kap a kultúrát magas szinten szolgáló munkássága elismerésére Molnár Péter emlékdíjat.

Winkler Barnabás

Az ünnepség keretében Koszorú Lajos, a FUGA ügyvezetője bejelentette, hogy 2021. december 1-től Őry Júlia a FUGA művészeti vezetője, Nagy Bálint senior tanácsadóként folytatja munkáját.