Gear

Zalotay-ház, Ziegelried. Szerkezetrekonstrukció

építészet

2019. október 7 – október 28.

Zalotay-ház, Ziegelried. Szerkezetrekonstrukció

kurátor: Nagy Elemér

Zalotay Elemér (1932, Szentes) a magyar építészet különös, magányos, nemzetközi szinten is jelentős alakja. Nagyrészt papíron maradt tervei a magyar és nemzetközi építészet értékes és megőrzésre méltó alkotásai. Az 1973 óta Svájcban élő, de magyar állampolgársággal rendelkező mester csupán szűk szakmai körben ismert, de zsenialitását senki nem vitatja. A külföldi szakirodalom kezdi felismerni jelentőségét, életműve nemzetközi viszonylatban is egyedülállóan izgalmas. Gondolkodásmódját tekintve a szintén magyar származású Yona Friedmannal, illetve a lengyel Oskar Hansennel hozható kapcsolatba.

Zalotay Elemér 1978 óta, folyamatosan alakítva építette saját lakóházát a svájci Ziegelriedben, ami a zöld vagy recycling építészet nemzetközi szinten is jegyzett példája. A ház 1992 óta műemléki védettség alatt áll. A ház fennmaradása veszélyeztetett, 2017 óta lakatlan. Az innovatív könnyűszerkezetes ház felújítás és folyamatos karbantartás nélkül rövid idő alatt tönkre mehet.

A FUGA stábja 2018 áprilisában néhány nap alatt elvégezte az állapotfelmérést és dokumentálást.

Ezen a kiállításon a ház alapvető szerkezeti elemeit rekonstruáljuk eredeti méretben, a jobb megértés és továbbgondolás végett.