Gear

V. Texhibition / ONLINE

2020. december 11. péntek 20.00

A kiállítás a Határtalan Design kiállítássorozat része

kurátor: Szigeti Szilvia, Radnóti Tamás

megnyitja: Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia, a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke

közreműködik: a Góbi Rita Társulat

megtekinthető: 2021 01 17

ONLINE PROGRAM: a megnyitót élőben közvetítjük a YouTube csatornánkon, ahol a későbbiekben is vissza lehet nézni:

vendégkiállítók: Cécile Feilchenfeldt (CH), Klára Věntusová (SK), Petra Zelisková (SK)

kiállítók: Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V. Gabi, Pájer Emília, Regős Anna,Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta

Immár ötödik alkalommal kerül sor önálló kiállításként a magyar és külföldi textilművészek munkáit bemutató válogatásra, negyedik alkalommal a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező  által 2015-ben kezdeményezett TEXHIBITION projekt célja, hogy felhívja a figyelmet egy korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre, valamint a magyar textilipar a történetére.A TEXHIBITION projektben öt év alatt közel 60 textiltervező és több textilgyártó vett részt. A különböző generációhoz és stílusirányzathoz tartozó textiltervező iparművészek által tervezett jacquard, nyüstös, transzfer  és digitális nyomással készült lakástextilekből kínál évről évre ízelítőt a kiállítás. Az idei fejlesztésben a Csárda Tex Kft., a Lénárd Zászlókészítő Kft., a Meritum Kft, az Aste Bútorszövet és Lakástextil és 11 tervező működött együtt.

Az ipari körülmények között előállított textilek mellett a kiállításon egyedi, a tervezők által kivitelezett lakástextilek is bemutatásra kerülnek.

A kiállítás szervezői és rendezői Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész. Nevükhöz fűződik többek között a másfél évtizedes múltú, magyar és külföldi tervezőket bemutató Határtalan Design kiállítás és rendezvénysorozat szervezése, melyek során fontosnak tartják a különféle művészeti ágak, generációk és különböző országok, régiók közötti párbeszéd megteremtését.

A TEXHIBITION esetében is immár  hagyomány, hogy a magyar tervezők lakástextiljein kívül külföldi tervezők munkái is szerepelnek a kiállításon. Idén a géppel kötött haute couture textiljeiről és öltözékeiről ismert, Párizsban élő svájci textilművész, Cécile Feilchenfeldt munkáit, valamint a pozsonyi Academy of Fine Art and Design (VŠVU) Textil Tanszékén frissen diplomázott két szlovák textiltervező, Klára Věntusová és Petra Zelisková terveiből a Lénárd Kft. által megvalósított textileket láthatják az érdeklődők.

A kiállításhoz társművészeti programok is kapcsolódnak, melynek részleteiről a FUGA Budapesti Építészeti Központ és a Határtalan Design Kiállítás honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

A járványügyi helyzet miatt a szervezők a Határtalan Design kiállítássorozat oldalán külön linken mutatják be a TEXHIBITION című projektet.

Kapcsolat:

Szigeti Szilvia textiltervező, a TEXHIBITION és a Határtalan Design című projektek alapító kurátora:

szilvisziget@gmail.com, 06 20 567 2727

Sajtókapcsolat: Rothman Gabriella, rothmangabek@gmail.com, 06 20 331 4033

A kiállítás online kísérőprogramjai az alábbi linken érhetők el: https://design-without-borders.eu/