Gear

Piranesi-díj 2021

építészet

2022. február 11. péntek 17:00

Kerekasztal-beszélgetés

közreműködik: Gunther Zsolt, Kovács Dániel, Szabó Levente, Építész Stúdió

2021. november 26-án adták át a 32. Piranesi-díjat a Piráni Építészeti Napok keretében. Ez alkalommal a fődíjat a budapesti Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka nyerte, tervezője az Építész Stúdió: Félix Zsolt, Fialovszky Tamás, Gulyás Bálint és Kenéz Gergely építészek.

A Piráni Építészeti Napok (Piran Days of Architecture) a világ egyik legnagyobb múltú nemzetközi építészeti konferenciája, amely minden évben bemutatja a legfrissebb építészeti trendeket és a leginnovatívabb térformálási ötleteket. A konferenciát több kapcsolódó építészeti program is kíséri, közülük a legfontosabb a nemzetközi építészeti kiállítás. 2021-ben 11 országból 54 művet jelöltek a nemzeti válogatással megbízott szakértők (országonként 5 jelölés az elmúlt két év: Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia kiválasztott új építészeti projektjei versenyeztek.

A kiállítás része az építészhallgatói verseny: 19 európai építészeti tanszékről 37 hallgatói munkát válogattak be a megbízott jelölők: Graz, Spittal, Bécs, Banja Luka, Szarajevó, Split, Zágráb, Thesszaloniki, Budapest, Pescara, Trieszt, Podgorica, Pozsony, Ljubljana, Maribor, Belgrád, Kragujevac, Újvidék és a londoni AA School hallgatóinak terveit.

Összesen végül 81 projekt érkezett meg Piránba: 47 megépült alkotás és 34 hallgatói terv az elmúlt két évből.

A Piranesi-díjat 1989 óta évente adják át, 2021-ben 32. alkalommal. Piranesi-díj zsűrije 2021. november 26-án találkozott a Monfort kiállítóteremben, Portorožban. A díj zsűrije mindig a konferencia előadóiból áll össze, 2021-ben Sandy Attia, Szabó Levente, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Christian Ambos Carles Enrich Gimenez Matija Bevk zsűrizett. A zsűrit Eva Mavsar, Vesna Perovnik és Tatjana Sirk vezette.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1.000 Ft). MÉK 2021/212

https://www.pida.si/

Kreditpont: IGEN