Gear

PETRI GYÖRGY-DÍJ 2022

2022. december 22. 18.00 csütörtök

A Petri György-díj kuratóriuma december 12-én döntött a 2022. évi díjazott személyéről. Idén három alkotó került a fináléba: HORVÁTH Florencia, KÓSA Eszter és RÉKAI Anett. Közülük RÉKAI Anett kapta meg az elismerést.

A díjazott kettős jutalomban részesül: megkapja egyrészt Bálványos Levente képzőművész alkotását, másrészt a Magvető Kiadó megjelenteti a szerző első kötetét. Az idei díjátadó ünnepség keretében a nyertest Deres Kornélia laudálja, majd a kurátorok részéről Várady Szabolcs adja át a győztesnek járó tárgyi jutalmat.

A díj alapítóját, Nagy Bálint építészt lánya, Nagy Sára képviseli.

A díjátadó ünnepség keretében Németh András zongorajátékát is meghallgathatják.

A díjátadót élő online közvetítésben is nyomon követhetik a FUGA YouTube-csatornáján (fugabudapest), felvételről pedig utólag is bármikor megtekinthető.

Az idei győztes, Rékai Anett versei karakán monológok, csúfolódó és precíz bemetszések, kötetterve mértéktartó, világos szerkezetet mutató szövegegész. A 23 éves költő évek óta publikál rangos irodalmi lapokban, Az ezüstös szegély című tervezett első kötetéről Deres Kornélia azt írja, versei „egyszerre szomorú és gúnyos szemrevételezései a kiégés szélén táncoló fiatal felnőttkornak, az egyenlőtlen vagy egyenesen bántalmazó párkapcsolati és családi dinamikáknak, illetve az irodalmi létezés mintázatainak. Úgy beszél, mint aki már túl van az egészen. Tagadhatatlan a kötődése Petrihez, de több versben – az újraírás gyakorlatán keresztül – megidézi József Attilát vagy Karinthy Frigyest is.”

A második helyezést elérő Kósa Eszter Örökké égni fog című verseskötet-terve különleges és meglepő költői képekkel dolgozik, szövegei tűpontosak, bájosan radikálisak. Szerzője pályakezdőként is érett költő, aki immár másodszor szerepel a Petri-díj rövidlistáján. „Azóta, ha lehet, még mágikusabbra hangolta sajátságos szöveguniverzumát – írja róla jelölője, Sopotnik Zoltán. – Már most zavarba ejtő költői nyelvet teremtett. Úgy mozgat poétikai hagyományokat, ahogyan arra csak kevesen képesek. Költeményeiben csak úgy sorjáznak az ötletek, a váratlan megoldások, a lírai én különös átváltozásának lenyomatai. Sűrű, misztikus versnyelve világok közötti átjárókat nyit meg, akár egyetlen versszakon belül is.”

Horváth Florencia terebélyes, áradó lírai világának fontos eszközei az ismétlések, sőt helyenként a redundanciák is, amelyek az anyahiánnyal való folytonos szembesülést, valamint a kifejezhetőség érdekében az anyanyelvvel vívott küzdelmet hivatottak láthatóvá tenni. „Hiátus című kéziratának munkacíme is sejteti, hogy leghangsúlyosabban a traumalíra hagyományaihoz kapcsolódik – mondja róla az őt jelölő Áfra János. – A versek vállaltan a hiátus kitöltésének igényével születtek, erejük pedig a kapcsolódás szükségszerűsége és lehetetlensége közötti feszültségben mutatkozik meg.”

2010-ben, Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&n galéria a Petri György-díjat, amelyet évente a költő születésnapján adnak át. A díjra olyan – elsősorban fiatal – költő, író, drámaíró vagy esszéíró esélyes, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A díjazás alapvető szempontja minden esetben a művek eredetisége, szellemisége, formavilága.

A Petri György-díj kuratóriumának tagjai 2022-ben: Forgách András, Márton László, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs. A kuratóriumnak minden évben tagja az előző évi díjazott is, az idei évben Vados Anna.

Az idei győztest, Rékai Anettet Deres Kornélia jelölte, a shortlistre került Kósa Eszter Sopotnik Zoltán, Horváth Florencia Áfra János jelöltje volt. Fejenként egy-egy jelölttel a kilenc tagú jelölőbizottság többi tagja is segítette a kuratórium munkáját: Ayhan Gökhan jelöltje Nemes Márk költő, Borda Réka jelöltje Fodor Janka író, Csuhai István jelöltje Papp-Sebők Attila költő, Pályi Márk jelöltje Nagy Dániel költő, Selyem Zsuzsa jelöltje pedig Szabó K. Attila író volt. Az előjelölő testület tagjai közül idén Bencsik Orsolya nem állított jelöltet.

Kreditpont: IGEN