Gear

Paul Kuimet: If Air Can Be Poured Like a Liquid    

fotó

2021. július 8. csütörtök 19:00

A Magyarországi Észt Intézet programja

A kiállítást Kristi Karelsohn, az Észt Köztársaság magyarországi nagykövete és Paul Kuimet nyitja meg.
A megnyitót 19:30 órától a Compositions with Passing Time (2021, Kirjastus Lugemik) című könyv bemutatója követ.

A kiállítás megtekinthető: 2021.08.01.

Paul Kuimet (1984) Tallinnban él és alkot. 16 mm-es filmeket és fotóinstallációkat készít, melyek a tájképektől és az építészettől a különféle tárgyakig és műalkotásokig sok mindent felölelnek. Munkáiban a dolgok szabad szemmel szinte észrevehetetlen esztétikai, politikai és történelmi jelentéseit helyezi előtérbe. Az utóbbi időben nemcsak a modern építészeti formákat részesíti előnyben, hanem az anyagokat (acél, üveg) és azoknak a 19. század közepétől kezdődő modern kapitalista fejlődéssel való összefüggéseit is.

A tárlaton a 2020-ban készült A Brief History of Scaffolding (Tellingute lühiajalugu) című fotósorozatból válogatott képek és a Material Aspects (Materiaalsed aspektid) című film láthatóak. A fényképeken a nagyvilágban felállított épület-állványzatokat láthatunk, melyek egyformasága a globalizált világ egységesített formájára utal. A film témája a modern kori üvegépítészet: az eredetileg átlátszó üvegházak ma már tükröződő homlokzatúak és a világ vezető szervezeteit rejtik.

A két alkotást együtt bemutatva a művész eszmei párhuzamot von az állványzatok és a Kristálypalota között – hiszen mindkettő szabályos vázzal rendelkező, átlátszó, könnyűnek és múlékonynak tűnő építmény.

Echo Gone Wrong: https://echogonewrong.com/if-air-can-be-poured-like-a-liquid-by-paul-kuimet-at-fuga-budapest/

www.paulkuimet.ee
www.esztorszag.hu
www.lugemik.ee