Gear

NŐK ÉS A KORTÁRS IRODALMI KANONIZÁCIÓ

Felolvasás és könyvvásár 2022. október 23. vasárnap 19:00

A Fiatal Írók Szövetsége szervezésében megvalósuló két részes beszélgetéssorozatot az a jelenség hívta életre, hogy a női írók és a női irodalom kevéssé van jelen az irodalmi kánon(ok)ban az oktatástól kezdve a szakmai rangsorokon át a könyvkiadásig és adott esetben a különböző irodalmi díjak odaítéléséig.
Szeretnénk ezeket a kérdéseket nem a kvótaszemlélet kötelező érvényűségével kezelni, hanem azon túlmutatva és nemzetközi viszonyrendszerbe helyezve. Magyarországi, erdélyi és vajdasági meghívottainkkal két estet szervezünk, melyek közül az első az irodalomtörténeté, a második pedig a legfrissebb kortárs irodalomé.
a vizuált Ozsváth Zsuzsi készítette
Van egy nő. Ír.
Eddig nem is volna probléma, de az asztalfióktól távolodva egyre kacifántosabb az irodalmi szcénában való megjelenés, hát még az ott maradás. Elfogadó és elutasító levelek a folyóiratok és könyvkiadók szerkesztőitől, felkérések, lemondások, kései publikációk nagysokára és váratlan szövegínség:
„Kedves Szerzőnk, küldhetnél már valamit, rég közöltél nálunk”. Vajon milyen egyéni utak vezetnek a kortárs irodalmi kánonba? Mit tapasztaltak és tapasztalnak meghívott szerzőink? Mit gondolnak a nőként való érvényesülés lehetőségeiről és akadályairól?
SIROKAI Mátyás, költő, a FISZ Könyvek sorozat egyik szerkesztője kérdezi meghívott vendégeinket – Kustos Júliát, Ferentz-Anna Katát és Vörös Annát -, akik mind viszonylag friss tapasztalataikról adhatnak most számot az érdeklődőknek.
Felolvasás és könyvvásár is lesz!
Az október 22-i esemény:
https://fb.me/e/2bneEeWwt

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk, tartsatok velünk!