Gear

Némaság mi helyett? – Egy betiltott koncert 40. évfordulóján

komolyzene

2020. szeptember 11. péntek 19.00

1980. szeptember 11. A SZETA (Szegényeket Támogató Alap) ellenzéki-civil szervezet jótékonysági koncertet rendezne az Iparterv kultúrtermében, de a hatóságok betiltják a rendezvényt.

2020. szeptember 11.Egy fiatal művészekből álló baráti kör a SZETA-koncert betiltásának 40. évfordulóján koncertet rendez a FUGA-ban. Ezáltal még élőbb emlékké tennék azt, ami anno elmaradt.

Házigazdák: Balogh Máté, Fehér Renátó

Halála évfordulóján a koncerttel Rajk Lászlóra, az Iparterv-beli SZETA-koncert egyik szervezőjére is emlékezünk.

A koncerten elhangzik:

Kurtág György – Tandori Dezső: Vízjel (részlet a készülő AB-Játékok énekhangra sorozatból, 2020) – ősbemutató
Jeney Zoltán – Tandori Dezső: Ha nincs mit tenni

Előadja: Rajk Judit – ének

Franz Schubert: Szonatina
Előadja: Zétényi Tamás – cselló, Dargay Marcell – zongora

Kurtág György – Pilinszky János: Gérard de Nerval (Kocsis Zoltánnak)
Előadja: Zétényi Tamás – cselló

Balogh Máté: The Guide For The Perplexed (Maimonides szövegére) – ősbemutató
Előadja: Rajk Judit – ének

Claude Debussy: Petite Suite – Kocsis Zoltán átirata
Előadja: Zétényi Tamás – cselló, Dargay Marcell – zongora

Visszaemlékezésekből, titkosszolgálati jelentésekből felolvas: Halmágyi Sándor színművész

Az 1979-ben alapított SZETA egy spontán szerveződés volt, amely rászoruló, ám az állami gondoskodásból kiszoruló családokat segített. Tagjai ismerős és ismeretlen támogatókon keresztül elsősorban pénzt és ruhát gyűjtöttek. Az adományokat közvetlenül a családoknak osztották ki. A pénzgyűjtést az alapításkor megkezdték, az első segélyeket 1979 decemberében küldték el. A segélyezetteket a SZETA tagjai saját szociológiai terepmunkájuk során megismert rászoruló – főként roma – családokból választották ki. A kiválasztottak rendszeres segélyezése mellett a tagok részt vettek számos ellenzéki megnyilvánulásban, s a szervezet saját akciókat is indított. Az 1980 szeptemberére tervezett koncertről így mesélt Solt Ottilia a szamizdat Beszélő 1985/1. számában: „[Nagy] Bálint fontosnak tartotta, hogy létrejöjjön valamilyen független kulturális nyilvánosság, és ezt a tervet felajánlotta a Szetának. Nekünk viszont jó reklámnak és a körbekéregetésnél sokkal örömtelibb bevételi forrásnak ígérkezett ez az elképzelés. A program 1980 őszén Kocsis Zoltán koncertjével kezdődött volna, amihez Rajk megszerezte az Iparterv kultúrtermét. Az utolsó pillanatban észbe kapott a belügy, és lezáratta a termet. A közönséget egy tábla fogadta az utcai bejáratnál, hogy a »koncert elmarad«. Vagy kétszázan álldogáltunk egy ideig az utcán, megjelent egy URH-s kocsi is, de a járőrparancsnok tüntetően lecsatolta és az autóba tette a gumibotját, úgy szólította fel oszlásra a tömeget. Ez az eset megtanított rá, hogy magánlakásokba kell húzódnunk.”

A járványhelyzetből adódó közegészségügyi kockázat miatt a koncert zártkörű, de élő közvetítést láthatnak a FUGA YouTube csatornáján és Facebook oldalán.