Gear

Négykezes Kotta – Birgit Köblitz és Vereczkey Szilvia kiállítása

képzőművészet

2023. szeptember 7. csütörtök 18:00

Négykezes Kotta
Birgit Köblitz és Vereczkey Szilvia Ferenczy Noémi-díjas művészek közös kiállítása

2023. szeptember 7-től október 8-ig – Janáky István és Zalotay Elemér termek

Megnyitja: Szilágyi B. András művészettörténész.
Közreműködik Kézdy Luca jazz hegedűművész.
Alkotótársként nem először kerültünk kapcsolatba. Érdekes dolog más anyagban gondolkodni, a másik alkotó világát figyelni, a saját egón túllépni és mindent megtenni, hogy egy igazán jó mű szülessen.
Hogyan lehet két egymástól nagyon különböző anyagot, az üveget – azon belül az ipari üveget – és a textilt – azon belül is a finom lágy textilszálakat – egy installáció, egy gondolat köré szervezni?
Hogyan lehet a merev és átlátszó – vagy éppen csak az áttetsző üveg íveket lágy, játékos szálakkal, színekkel, anyagokkal úgy kombinálni, hogy szerves egységet alkossanak, együtt szóljanak. És jól szóljanak.
Ehhez közös kottákra, mégpedig négykezes kottákra volt szükségünk, melynek több „összhangzata” ezen a kiállításon látható.
Mivel az elkészült közös munkáink építészetű szemléletűek, nem titkolt cél, hogy ezek a fény,a reflexió és a színekről szóló művek az  építészek és belsőépítészek fantáziáját megindíthatják és a közös művek hasznosítására inspirálhatják őket.

Birgit Köblitz:

Építészeti üveg feladataim mellett idővel új anyagokat és technikákat alkalmazok, mint például az úgynevezett rogyasztást, illetve castingot, így egyre közelebb érek az üveg belső tulajdonságaihoz és témáimhoz: az emberek kapcsolata egymáshoz és a környezetükhöz. Hol rétegenként festek az üveglapokra, és útközben „talált” grafikai motívumokat adok nekik, hol pedig az üveg rusztikus felületeit hangsúlyozom festéssel, csiszolással. Az elmúlt évek bezártsága idején kezdtem foglalkozni az üveg újrahasznosításával. Munkám hamar egy komoly programnak indult, és így alkotói szemléletem megváltozott. E programomat az MMA egyéves ösztöndíjjal támogatta.

Vereczkey Szilvia:

Szívesen dolgozom együtt más területen alkotó, általam  nagyra becsült művésztársaimmal. Izgat és foglalkoztat a közös alkotómunka. A különböző minőségű textil anyagok mellett hosszú évek óta kísérletezem egyéb anyagokkal is (papír, drót, bambusz, furnér). Becsülöm a megvásárolt anyagaimat, így kivitelezési munkáim végeztével az összes, még felhasználható darabot félreteszem, és várom, hogy mikor és hol tudom jól beépíteni azokat. Így vettem elő új, közös installációink kivitelezésénél a féltve őrzött kisebb alapanyagaimat, folyamatosan figyelve tervezőtársam újrahasznosítható üveg csöveire, azok színére, felületére, rajzolatára, és természetesen az előzetesen  közösen kigondolt és átbeszélt koncepciónkra.

Fotók: Makáryné Fodor Éva, Dimény Luca, Bognár Benedek

Támogatók:

A kiállítás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

www.nka.hu

Link: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/archivum/palyazati-felhivasok/muveszeti-fotematikaju-allando-kollegiumok-palyazati-felhivasok/a-kepzomuveszet-kollegiuma-nyilt-palyazati-felhivasa/