Gear

Molnár Zoltán: Zűrállomás (Budapest 1990–2021)

fotó

2022. március 28. hétfő 19:00

Molnár Zoltán fotókiállítása             

A kiállítás a Budapest FotóFesztivál hivatalos programjának része.

megnyitja: Tamási Miklós, a Fortepan fotóarchívum szerkesztője

közreműködik: Fluidian zenei performansz (www.fluidian.ro)

kurátor: Uhl Gabriella

megtekinthető: 2022 04 25

A fotográfus magányos, éles megfigyelő alkat, mindig kész a kihívásokra, az újabb és újabb önként vállalt bevetésekre, hogy felfedezze, megtanulja, megértse a terepet, a tereket. Molnár Zoltán is ilyen nyitott kalandor-fotográfus, aki számos sorozatában a metropoliszokat választotta terepéül. Zűrállomás című sorozata a kihívásokkal teli Budapesten „játszódik”, itt bonyolódik fáradhatatlanul örömteli és borús, bágyadt és éles kalandokba.

A fotográfus összes Budapest-képéből kitűnik az az odaadó, szeretet, amellyel odafordul, dokumentál, megért a metropolisz bonyolult világából egy-egy szeletet. Hogy érzik magukat a marginalizálódott emberek, kutyák, galambok Budapesten? Miért szomorú egy pályaudvar vagy egy metróállomás? – mindezekre választ kaphatunk, ha Molnár Zoltán fotográfiáin keresztül nézzük Budapestet! Az erős érzelmi hatások ellenére Molnár Zoltán képei nem érzéseket akarnak megjeleníteni, hanem a látszatok mögötti megmásíthatatlan tényeket. Ezek a tények az idő rétegei, ezért a kiállítás kronologikusan mutatja be Budapest egy-egy, a fotográfus által kiemelt helyszínének személyes történetét.

A kortárs fotó épített valósága, a médiumban rejlő manipulatív elemek feltárására való törekvés mellett üde színfolt Molnár Zoltán spontaneitása, amely még képes elhitetni a befogadóval a fényképészet hőskorának ideáját a „pillanat megragadásáról”

Molnár Zoltán fényképei ilyen városi pillanatokat rögzítenek, a képek a kortárs metropoliszok burjánzó, sokszínű, kevert világába kalauzolnak. A fotográfus kamerája fáradhatatlan kíváncsisággal figyel meg bennünket, városi embereket, urbánus viselkedésünk színét és fonákját, rejtőzködésünket és kitárulkozásunkat, amelyet a város már fizikailag nem látható, de láthatatlanul is az elkülönülést, másfajta életmódot reprezentáló falai határolnak.

www.molnarzoltan.com

www.facebook.com/molnar.zoltan.fotografus

www.budapestphotofestival.hu