Gear

Közös modern? 20. századi középületek Győr-Moson-Sopron megyéből

építészet

2019. április 15. hétfő 18.00

Közös modern? 20. századi középületek Győr-Moson-Sopron megyéből

köszöntőt mond: Tutervai Mátyás, megyei építész kamara elnök

megnyitja: Mészáros Ábel építész

megtekinthető: 2019 05 06

A Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara folytatja a megye 20. századi építészeti örökségét bemutató kiállítássorozatát. A templomok (2014) és a lakóépületek (2016) után most a kiemelkedő (világi funkciójú) középületek kerülnek sorra. A válogatás a harmincas évek elejéről indul, amikor a modern forma- és téralkotás megjelenik a régióban, míg a végpontján a szocializmus éveinek utolsó, nagy léptékű fejlesztései állnak.

A bemutatott épületek közül sok, megmentésre érdemes épület már nem áll, a felismerhetetlenségig eltorzított állapotban van, vagy éppen üresen várja sorsa jobbra fordulását. Utóbbiak közé tartozik például a szakmai körökben talán legismertebb itteni középület, Ivánka András orvosi klubháza 1968-ból. Rosszabb sorsa jutott a győri Ifjúsági Ház (Lőrincz József, 1973), amelynek 2015-ös lebontását még a széleskörű civil és szakmai tiltakozás sem tudta megakadályozni. A szomorú példák mellett sok kincset is bemutat a tárlat, mint például az egykor a nyugati határközelség frissességét árasztó Lokomotív étterem soproni épületét (GYSEV-tervezőiroda, 1973), vagy a kapuvári kultúrházat (Bircher László, 1965 k.), amelynek előadótere szinte máig érintetlen állapotban maradt fenn. A győri színház tablóinak fotóit azért is érdemes különös figyelemmel böngésznünk, mert már csak rövid ideig láthatjuk így, hamarosan kívül-belül teljesen átalakul az ikonikus épület – úgy, hogy eredeti belsőépítészeti értékeiből semmi sem marad. Az érdeklődő látogató nem utolsó sorban azt is megtudhatja, melyik két megyei áruházat tervezte Makovecz Imre.

Összesen mintegy hatvan épület szerepel a tárlaton, amelyek egyedülálló egymásmellé állításával új összefüggések, szempontok rajzolódnak ki, sőt akár új, országos jelentőségű értékekre is felfigyelhetünk. Mindezt gazdag archív kép- és tervanyag, külön erre az alkalomra készült felvételek és informatív leírások segítik. Több eredeti, a hatvanas-hetvenes években készült, és mostanra felújított nagyméretű makettet is láthat a közönség.

Készítették: Hartmann Gergely (szövegek, kurátor), Manninger Dániel és Schmal Dávid (grafika), Schmal Fülöp (fotók).

A kiállítás a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara szervezésében és támogatásával valósult meg.

 

A kiállítás győri vonatkozású anyaga elérhetők: http://moderngyor.com

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft). MÉK 2019/14

 

Kreditpont: IGEN