Gear

Johan HUIZINGA: Őszi középkor könyvbemutató

2022.november 30. szerda 18:00

A Helikon Kiadó és a Károli Gáspár Református Egyetem Néderlandisztika Tanszéke bemutatja:

Johan Huizinga: Őszi középkor című könyvének új fordítását.

A beszélgetés résztvevői: Balogh Tamás irodalomtörténész-műfordító, Havasréti József irodalomtörténész, Monostori Tibor történész és Tátrai Júlia művészettörténész.

Huizinga azt mondja, hogy a modern ember nem ismerheti meg a késő középkori burgundi világot a középkori embereket mozgató mélységes szenvedély és az ösztönöket megzabolázó szimbolikus formák megértése nélkül. A rituálék, vágyak és érdekek működésének szuggesztív ábrázolása olyan erővel ragadja magával az olvasót, hogy sokak tudatába ez a kép égett bele a középkorról. Hatásának titka, hogy Huizinga sokoldalú tudósi felkészültsége mély emberi érzékenységgel és személyes érintettséggel párosul. Könyve úgy olvastatja magát, mint a legnemesebb irodalom. Sugárzik belőle az alkotó szellem függetlensége, amely minden korban példát ad a gondolkodás bátorságából.

A mű első magyar kiadása, A középkor alkonya egy rövidített angol változat alapján készült. Most, első megjelenése után egy évszázaddal először tarthatja kezében az olvasó a könyv teljes holland eredetijének fordítását.

A belépés ingyenes, a kötet a helyszínen megvásárolható!

A HELIKON kiadó könyvbemutató rendezvénye.