Gear

Határesetek ’75 / Restart

grafika

2021. október 30. szombat 17:00

Molnár Gyula grafikusművész kiállítása

megnyitja: Hajdu István műkritikus

megtekinthető: 2021 11 15

 

Határesetek ’75 plakátkiállítás és katalógus az elmúlt nyolc évet öleli fel a hetvenötből.

2013 májusában elbúcsúztam a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemtől (MOME), azóta tart ez a restart. Az utóbbi években több mint harminc ország különböző városaiba kaptam meghívást és vettem részt csoportos és egyéni kiállításokon. Ezt az anyagot szeretném bemutatani, hogy merre tartok, merre tart az a folyamat, amit én alkotói hitvallásomnak tekintek.

A kiállítás és a könyv olyan alapkérdéseket tesz fel kérdőjelként a szakmai és civil látogatóknak, olvasóknak, hogy hol a határ, vagy van-e egyáltalán határ a huszonegyedik évszázad elején a képalkotás műfajai között? Vagy ezek a művek határesetek?

Mit is jelent ma a kép, merre tart az alkotás folyamata, mi a mediális helyzete a mai digitális kultúrában? Mi az a felkínált újdonság a látványban, amit előnynek, vagy adott estben csak sémáknak tekinthetünk az új eszközök használatával? Van-e különbség a szöveggel, tipográfiával tematizált grand art és az új plakátművészet között?

A kinyomtatott és kiállított művek felvonultatják a klasszikus alkotási metódusokat, a montázst, a fotográfiát, a mintát, a rajzolt, festett látványokat, a tipográfiát és a digitális manipulációkat. Ezek a PLAKÁTKÉPEK keresik azokat az új megnyilvánulási formákat és helyszíneket, amiknek ma már nem az utca a helyszíne, hanem az elektronikus csatornák online rendszere. Ez egy új információ hordozó, új észlelési és értelmezési szokásokkal. Kihívás mindenkinek. A virtuális tér virtuális képeket szül.

Hogy mindezek az alkotások megmaradjanak, fizikailag is realizálni kell, hogy az a mérhetetlen, sok- sok energia, ami egy-egy műben a virtuális térben megvalósul, ne vesszen el.

Az a kommunikációs tér, amiben ma részt veszünk, csak virtuálisan dokumentálódik, legjobb esetekben is csak az a néhány katalógus jut el hozzám, ahol mint az egyik résztvevőnek, nyomtatott anyagban is megjelennek a munkái. Ez itt és most fizikailag is realizálódik. Hogy vannak- e határok, azt majd a kiállítás és a könyv nézői eldöntik. /Molnár Gyula/