Gear

Gerlóczy Sári: Társas mező

képzőművészet

2022. április 28. csütörtök 18:00

A kiállítást megnyitja: Rényi András művészettörténész

megtekinthető: 2022 05 23

2021. május 16-án ünnepelte 90. születésnapját Gerlóczy Sári festő, grafikus, jelmeztervező. Ebből az alkalomból Kurtág György zeneszerző új művel ajándékozta meg a barátot. A zenemű szövege egy kései Tandori-aforizma.

A megnyitón Rajk Judit előadásában ősbemutatóként elhangzik Kurtág György Gerlóczy Sárinak ajánlott új dala, az AB Játékok sorozatból (2021), az FUGA alagsori kiállítótermében párhuzamosan megnyíló, Kurtág György és Tandori Dezső kézirataiból rendezett kiállítással pedig egyszerre nyerhetünk bepillantást a három rendkívüli művész univerzumába, közös „társas mezőjébe”.

Tizenegy éves korom óta festek. Az az év fordulópont volt a számomra: az volt az az év, amikor a szüleim elhagytak, s én helyettük abba a nagy Isten-képbe kapaszkodtam, amelyet a nagymamám házában festettem magamnak. Motivációm, amikor festek, a „ki vagyok én?” kérdés sürgetése, a befelé fordulás és a kapcsolatok rendszerében való elhelyezkedésem keresése. Célom: a rendszerhálómban át-átvonuló embercsoportok alakjainak egymáshoz kapcsolása és megformálása. Ebben az áramlatban én is benne vagyok: ez az én társas mezőm.

 Képeimnek a „társas mező” címet Mérei Ferenc: Közösségek rejtett hálózata című könyvéből kölcsönöztem, amely egy adott közösség rejtett interperszonális kapcsolatait, rokonszenveit és ellenszenveit térképezi föl.

Amikor „társas mezőt” festek, az újabb és újabb képeken mindig egy embercsoport vagy személy viselkedését igyekszem megfigyelni, értelmezni, akcióit és reakcióit ábrázolni. Munkám eredményei az egyének centrális vagy perem szerepét, egymáshoz való kötődését, ellenszenvét, negligálását mutató képek.

Mérei könyvében láttam, hogy a szociometria nyilakkal jelzi a pozitív vagy a negatív töltést, a rokonszenvet vagy ellenszenvet, amit az emberek egymás iránt éreznek. Az én rajzaim vonalainak modellje az emberi test: folyamatos, sehol meg nem szakadó vonalakkal közvetítenek iszonyról, rettegésről, szimpátiáról.” /Gerlóczy Sári/