Gear

Debreceni cívisházak egykor és most

építészet

2021. november 17. szerda 18:00

A Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara kiállítása

kurátor: Harangi Attila építész, fotó: Löki Viktor

köszöntőt mond: China Tibor építész, a HBMÉK elnöke

a kiállítást megnyitja: Dr. Puskás István, Debrecen kulturális területéért felelős alpolgármestere

 megtekinthető: 2021 11 28

A cívisség egy autonóm, homogén, zárt közösség volt, életüket a saját törvényeik határozták meg. A cívis szó latinul polgárt jelent. A legfontosabb jellemzőjük, hogy a városi polgári életükkel párhuzamosan paraszt polgári életet is folytattak. A cívisek elsősorban iparosok és kereskedők voltak, de még ezen mesterségek mellett sem tudtak szabadulni a föld függőségétől. A város határában minden cívisnek a városi házához tartozó földet meg kellett művelnie.

A cívisség egy néprajzi csoport az Alföldön. Több településen, például Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten és Nagykőrösön is voltak cívis csoportok, de Debrecenben alakult ki a legnagyobb önálló cívis társadalom.

Harangi Attila építészmérnök diplomamunkája részeként 2018-ban készítette el a történeti földszintes lakóházak kataszterét Debrecen belvárosában. 2018. április és augusztus között lefotózta az összes még megmaradt cívisházat és térképen ábrázolta őket. Azóta is folyamatosan dokumentálja a változásukat. 2018. áprilisában 1540 házat vett nyilvántartásba, vagy olyan ingatlant, amin valamilyen formában még cívisház áll.

Attila munkájához 2019-ben csatlakozott fotósként Löki Viktor; a szerzők pedig az elmúlt két évben azt a célt tűzték ki célul, hogy a levéltári és építészeti kutatásokat a házak belső felmérésével, belső tereik és jellemzően régi bútoraik alapos fényképes dokumentálásával, illetve a lakókkal, bérlőkkel, és egyes cívisházak esetében üzletvezetőkkel készített interjúkkal és visszaemlékezésekkel egészítsék ki. A szerzők másfél év alatt összesen 16 cívisházba jutottak be.

Grafika: Mező Anikó

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

www.debrecenhazai.hu

www.hbmek.hu

www.streetsofdebrecen.hu

www.mezoaniko.com

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft). MÉK 2021/58

Kreditpont: IGEN