Gear

Barka Gábor műszaki fényképész analóg fényképei

fotó

Digitális archívum

Barka Gábor (1954–2021) műszaki fényképész a Práter utcai 5. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben 1974 és 1976 között szerezte meg fényképész képesítését. Gyakorlati képzése a Magyar Filmlaboratóriumban, a Magyar Televízióban és a Fotó Optikánál folyt. A fényképész képesítés megszerzése után rövidesen az Országos Műemléki Felügyelőség fotócsoportjához került, ahol a professzionális épületfotózás vált fő profiljává, de a hivatal fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeumba átkerülve a műtárgyfotózás problematikájával is megismerkedhetett. A hivatali megbízások mellett számos magán megrendelése is volt, a Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára sorozat, a Sík Kiadó Városháza sorozata kötetei és számos építészeti topográfia részére készített képeket, de műemléki tudományos dokumentációkhoz is fotózott.

2003-ig kizárólag analóg módon készültek képei, nagyméretű 6×7-es, illetve 6×9-es színes és fekete-fehér negatívra és színes diára dolgozott, legtöbbször Linhof technikával. Ez alatt nem konkréten Linhof gépeket kell érteni, hanem a műszaki kamera elveit.

Barka Gábor hagyatékában számos műemléképület és kiadvány 1979 és 2003 között készült negatívja és színes diája maradt fenn. Az ebből készült válogatást adjuk most közre. Kidolgozott formában néhányat Barka Gábor 2021-ben a FUGA-ban megrendezett kiállításán lehetett megtekinteni. (Szerettem a munkám! Avagy a műemléki fényképezés utóbbi 40 éve Barka Gábor fényképész munkásságán keresztül, 2021. július 9 – augusztus 6.)

Az anyag topográfiai rendben van a térképen elhelyezve, az egyes képek készítési idejét vagy publikációjának helyét – ahol ez ismert – megadtuk.

A térkép:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1zIoNC60P70CewjTZaEjGIPFBVQzOD-Nx&ll=46.20215538144634%2C22.09156823750001&z=6

Technikai jellemzők:

A képek mind az eredeti negatívról vagy diáról készült teljes méretű scannelések. Kizárólag archiválási céllal készültek, nincsenek körbevágva, publikálásra előkészítve. Az analóg fényképezés sajátosságai miatt előfordul, hogy egy-egy felvétel többször is megismétlődik, különböző blende és időbeállításokkal, ez a scannelés kiegyenlítő hatásai miatt gyakran nem érzékelhető, de emiatt ismétlődhetnek egyes képek változatlan szögből, beállításból.

Művészettörténész szakértő: Fehérvári Zoltán

A digitalizációs munka FUGA Budapesti Építészeti Központ megbízásából, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg 2022-ben.