Gear

Aalto szerint a természet

építészet

2020. október 7. szerda 18.00

Japán és Finnország vernakuláris építészeti tradícióinak szerepe Alvar Aalto munkáiban az 1930-as években

Aalto’s Nature. The role of vernacular building tradition of Japan and Finland in the work of Alvar Aalto in the 1930s

kurátor: Chiu Chen-Yu / együttműködő partnerek: Aino Niskanen, Juhani Pallasmaa, Kabinet arhitektury, Ostrava (Tadeáš Goryczka, Jaroslav Němec)

megtekinthető: 2020 10 19

megnyitja: Rosta S. Csaba építész

A hagyományos japán építészetből és a finn népi épületekből származó ötletek és eszmék fontos szerepet játszottak Alvar Aalto (1898–1976) finn építész korai pályafutásában. Aalto arra törekedett, hogy humánus, emberközeli épületeket alkosson, amelyek maximálisan figyelembe veszik az ember fizikai és pszichikai igényeit. A természet metaforikus értelmezése, ami mind a finn, mind a japán vernakuláris építészet sajátja, fontos forrása volt ennek. Ez az első olyan kiállítás, ami szorosan vizsgálja Japán és Finnország népi építészetének szerepét Aalto 1930-as évekbeli munkáiban. Bár Aalto maga soha nem járt Japánban, de könyvtárában számos japán művészettel és építészettel foglalkozó könyv található.

Ez a kiállítás nemcsak Aalto kulcsfontosságú projektjeit mutatja be az 1930-as évekből, hanem az 1920-as években megvalósított fontos munkáit is, az építészet filozófiai megközelítését hangsúlyozva. A Munkkiniemiben álló Aalto-ház (1936) és a Villa Mairea (1939) a két legjelentősebb példa.

Az ostravai Kabinet architektury kezdeményezésére a kiállítás 2017-ben debütált az ostravai Művészetek Háza kiállítótermében, majd 2017-ben Brno-ban, 2018-ban Starý Smokovecben (Szlovákia), 2019-ben Zlínben és Pardubicében volt látható.

Aaltova příroda / Aalto′s Nature / Kabinet architektury Ostrava

A kiállítás létrehozásában közreműködött:

Kabinet architektury, Aalto University, Alvar Aalto Museum, Bilkent University

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft). MÉK 2019/387

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Kreditpont: IGEN