Gear

V. Texhibition / ONLINE program

design

2021. január 15. péntek 16.00

Magyar, svájci és szlovák textilművészek kiállítása

Szigeti Szilvia kurátor tárlatvezetése

A kiállítás a Határtalan Design kiállítássorozat része

vendégkiállítók: Cécile Feilchenfeldt (CH), Klára Věntusová (SK), Petra Zelisková (SK)

kiállítók: Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V. Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia,Vereczkey Szilvia,Vető Márta

Immár ötödik alkalommal kerül sor önálló kiállításként a magyar és külföldi textilművészek munkáit bemutató válogatásra, negyedik alkalommal a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező  által 2015-ben kezdeményezett TEXHIBITION projekt célja, hogy felhívja a figyelmet egy korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre, valamint a magyar textilipar a történetére.A TEXHIBITION projektben öt év alatt közel 60 textiltervező és több textilgyártó vett részt. A különböző generációhoz és stílusirányzathoz tartozó textiltervező iparművészek által tervezett jacquard, nyüstös, transzfer  és digitális nyomással készült lakástextilekből kínál évről évre ízelítőt a kiállítás. Az idei fejlesztésben a Csárda Tex Kft., a Lénárd Zászlókészítő Kft., a Meritum Kft, az Aste Bútorszövet és Lakástextil és 11 tervező működött együtt.

Az ipari körülmények között előállított textilek mellett a kiállításon egyedi, a tervezők által kivitelezett lakástextilek is bemutatásra kerülnek.

A magyar tervezők lakástextiljein kívül külföldi tervezők munkái is szerepelnek a kiállításon. Idén a géppel kötött haute couture textiljeiről és öltözékeiről ismert, Párizsban élő svájci textilművész, Cécile Feilchenfeldt munkáit, valamint a pozsonyi Academy of Fine Art and Design (VŠVU) Textil Tanszékén frissen diplomázott két szlovák textiltervező, Klára Věntusová és Petra Zelisková terveiből a Lénárd Kft. által megvalósított textileket láthatják az érdeklődők.

A kiállítás online kísérőprogramjai az alábbi linkenken érhetők el:
https://design-without-borders.eu/