Gear

Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba

könyv

2019. szeptember 12. csütörtök 19.00

Könyvbemutató

Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba

Jelenkor Kiadó, 2019

A könyvbemutatón Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója beszélget a kötetről Tóth-Czifra Júliával és Szirák Péterrel

Csákányi Eszter olvas verseket, Prieger Zsolt zenél

Rosmersholm: nagy tervek, nagy álmok, elveszített hitek, elvesztegetett lehetőségek otthonos helyszíne. A polgári világrend alkonya, a szabadságvágy és a reményvesztett boldogságkeresés metaforája Henrik Ibsen drámájából átfogalmazva jelenkorunkba.

Térey János új kötetének verseiben, kisprózáiban élesen érzékelhetjük a személyes és a történelmi emlékek, az egyéni és a társadalmi neurózisok sokféle regiszterben visszhangzó lenyomatait. Az életműben kimunkált karakterológia és tájmitológia visszaköszön a meglett férfikor verseiben: Debrecen és környéke, budapesti utcák, házak és történeteik, balatoni nyarak, vagy éppen világvárosok évezredes múltjukkal. Tájak – ember formálta mélyrétegekkel. Személyesség és hideg malícia, alanyiság és fanyar iróniától sem idegenkedő közérzeti líra között vibrál a versekben megszólaló hang, miközben a költői tekintet kíméletlen pontossággal szegeződik egy „elfüggönyözött ország” kulisszái mögé.

A Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba kötetkompozícióját a szerző állította össze. Megjelenését már nem érhette meg.

http://bit.ly/térey_nagytervekkeljöttemrosmersholmba

https://www.facebook.com/events/489980074897735/