Gear

RÉKE est – A kőszegi Szent Jakab templom

műemlékvédelem

2023. október 25. szerda 18:00

A kőszegi Szent Jakab templom régészeti feltárása és falkutatásának eddigi eredményei (2023)

Előadók:
B. Benkhard Lilla régész
Ivicsics Péter építész
Mentényi Klára művészettörténész
Pap Ildikó Katalin ásatásvezető régész
Simon Zsófia régész

A régóta több műszaki problémával is küzdő középkori templomot az Országos Műemléki Felügyelőség (OMF) kívülről 1964-1965-ben felújította. Korábban, az 1930-as években belső festést kapott, majd véletlenül előkerült falképeit restaurálást követően bemutatták, de alaposabb és szakszerű megfigyelésekre akkor és azóta sem volt lehetőség.


A homlokzatok részleges kutatására 2022 nyarán került sor. Ugyanez év őszén az épület belsejében megkezdődtek a módszeres régészeti feltárások, amelyek az első pillanattól kezdve együtt folytak a szelvényekben láthatóvá váló falazatok, alapozások, járószintek, illetve egyéb épített részletek vizsgálatával. Már a munka elején, a barokk padok alól nagy mennyiségű, bontott középkori épületelem: ablakkáva, terrakotta borda, csigalépcső stb. került elő. A még le nem zárt kutatásokkal fény derült a jezsuita (1678-1680), piarista (1801-1807), majd 19. századi, kisebb bencés rendi építkezések révén átformált, ma álló 15. századi templom előzményeire is, bár egyes kérdések még tisztázásra várnak.


A régészeti kutatás számos, gazdag melléklettel (ékszerek, öltözetek stb.) rendelkező kora újkori temetkezést tárt fel. A szentély alatti nagyobb, illetve az eddig ismert családi kripták mellett két újabb, épített temetkezőhelyet sikerült megtalálni, ahonnan ugyancsak értékes maradványok és leletek kerültek elő.


Az előadás az épület régészeti kutatásait és az ezzel párhuzamosan folyó, az építészettörténeti összefüggéseket vizsgáló falkutatási munkák eddigi eredményeit ismerteti. A helyszíni munkákban a régészeti feltárást végző ArchaeoJedi kft. munkatársai mellett építész, restaurátor, művészettörténész, antropológus, geológus, aerobiológus és mikrobiológus szakemberek vettek részt.

 

Kreditpont: IGEN