Gear

RAS 30

építészet

2020. március 18. szerda 18.00

RAS 30

A kiállítás megtekinthető 2020. augusztus 29-ig.

 

Rosta S. Csaba mestere, Juhani Pallasmaa finn építész, a kortárs építészet kiemelkedő teoretikusa videóüzenetében köszönti a látogatókat.

a kiállítást megnyitja: Popovits Zoltán szobrász- és ékszertervező, a MOME díszdoktora

a megnyitó után lemezbemutató: a RASQ második lemeze, A metro

A vetítéssel, balettjelenetekkel színesített előadáson a Győri Balett művészeit Sebestyén Bálint Harangozó-díjas táncművész koreografálja, aki az együttes dobosa. A zenekar tagjai: Rosta S. Csaba gitáros, zeneszerző, Barabás Tamás basszusgitár, Kovács Ferenc Öcsi trombita, Tóth Tamás Ferenc hegedű

A Rosta S. Csaba építész vezette győri és budapesti építésziroda, a Regionális Alternatív Stúdió 30 éves, a RASQ jazz zenekar 10 éves. Ebből az alkalomból egy reprezentatív kiállítást és koncertet rendezünk, amelyen az elmúlt 30 év építészeti koncepcióvázlatait, vázlat és prezentációs modelljeit, látványterveit és videóit mutatjuk be. Az 1990-ben diplomadíjat nyert színháztervtől a RAS Galériahajón át a MADI Hídmúzeum, az Origo Arrabona Tudásközpont, a Citadella – Budapest Szeme és egyéb koncepciókon át a megvalósult projektekig 30 év lenyomatát mutatja be a kiállítás, elsősorban az alkotási folyamatokba való bepillantással, az első skicctől a megvalósulásig.

A Győr főterén álló Lloyd Palota átépítésétől a kőbányai Hotel EXPO felújításán keresztül a balatonfüredi Anna Grand Hotelen át a miskolctapolcai Strand és Wellness Központ megvalósult épületéig terjed a kiállítás spektruma. A győri, ikrényi és mosonmagyaróvári sportcsarnokok mellett a győri kajak-kenu világbajnokság céltornya, a szegedi Fénytörés szobor és a finn Lapponia ékszerpályázatra készített digitális ékszer mintadarab is bemutatásra kerül.

Nem maradhatnak el az ökologikus funkcionalizmus jegyében született villák sem, az építész saját, Év Lakóháza díjjal kitüntetett házától kiindulva a budai és szentendrei hegyekben álló megvalósult és építés alatt álló különleges épületszobrokig. Ezek energiatudatos szemlélettel és a környezetükkel való sajátos párbeszéddel egyedi hangot képviselnek a kortárs villaépítészetben. A jövő lehetséges utópiái is felvillannak, az Úszó ház és a Lebegő ház útkereséseiben.

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500.- Ft). MÉK 2019/387

Kreditpont: IGEN