Gear

Prämodern: Ariadné Naxos szigetén – Khozein, Boross, Pétery

Komolyzene

2023. november 17.,  péntek  19:00

Georg Benda: Ariadné Naxos szigetén – melodráma (1775)


Tara Khozein – Ariadné (narráció)                Pétery Dóra – zongora                Boross Martin – Theseus (narráció)

„Oly nagyon szeretem e két művet, hogy mindig magammal hordozom őket. És most képzeld el azt az örömöt, hogy tőlem pont egy ilyen művet akarnak rendelni! Tudod, mit gondolok? Azt gondolom, hogy minden opera-recitativót hasonlóan kellene kezelni – csak alkalmanként énekelni, amikor a szöveg alkalmas a zenei kifejezésre.” – írja Mozart apjának Mannheimből Georg Benda Medea és Ariadné Naxos szigetén c. darabjairól 1778. nov. 12-én, miután találkozott a melodrámákat rendelő és bemutató Seiler-társulat intendánsával. Egy melodrámában a prózai dialógusok emocionális tartalmát zenei motívumok illusztrálják, vetítik előre. A drámai élmény semmihez sem hasonlítható, a végeredmény Mozartra is kivételes hatást tett: „soha életemben nem voltam így meglepve! Mivel mindig azt gondoltam, hogy egy ilyen mű hatástalan” – írja apjának. Bár a műfaj megteremtése Rousseau nevéhez fűződik, Benda vitte hosszan tartó sikerre. 1775-ben készült el az Ariadnéval, amelyet aztán német, francia és itáliai színpadokon is játszottak.  A Benda-darabok népszerűségét és sikerét azok magas zenei színvonala mellett az is magyarázza, hogy a beszélt dialógusban egy új esztétikai ideált látunk megvalósulni: a cselekmény lendületesen halad előre, nem áll meg egy-egy operaária idejére, a beszéd természetes lejtése és dallama jut érvényre a prózában. A mai napig műfajának legjelentősebb darabjai. Előadásunkban Georg Benda saját billentyűs letétje adja a zenei réteget, a szöveget Pétery Dóra fordította.

A darab szövegét Boross Martin rendező és Tara Khozein énekes-improvizátor interpretálja. Az előadásban a pillanatnyi lelkiállapot-változásokat lekövető, viharos szenvedélyű zenével a narráció felszín alatt izzó, lefojtott hűvöse alkot kontrasztot.

Az ecuadori születésű, iráni-amerikai családban felnőtt Tara Khozein szoprán, színész, improvizátor, tanár és zeneszerző. Az USA-ban és Európában tanult és dolgozott, néhány éve Budapesten él. Sokoldalú előadóként a klasszikus és a kísérleti éneklés valamint a fizikai színház határterületein mozog.

Boross Martin Junior Prima díjas magyar dramaturg, színházrendező, filmrendező. 2013-ban Rácz Anikó producerrel megalakította kortárs színházi alkotócsoportját, a STEREO AKTot. Rendezett dokumentumfilmet, operát és utcai performanszokat is. Budapesten kívül dolgozott Németországban, Spanyolországban, Dániában, Romániában valamint az Amerikai Egyesült Államokban.

Pétery Dóra orgona-, klavikord- és csembalóművész, a historikus billentyűs hangszerek elismert művelője, a Zeneakadémia tanára, Egyik fő érdeklődési területe a 18. sz. második felének német zenéje, az Empfindsamkeit és Sturm und Drang.

 

Támogató:

 

Fotók: Mile Máté, Felicides Ildikó