Gear

Pest-budai ikonok 4. „Ismerni kell tehát a nemzetnek előbb önmagát”

irodalom, várostörténet

2022. május 20. péntek 18:00

A Petőfi Irodalmi Múzeum programsorozata

Házigazda: Fónagy Zoltán történész

Beszélgetőtársak: Fried István irodalomtörténész és Konrád Miklós történész
Közreműködik: Darvas Kristóf zongoraművész, valamint Bezerédi Zoltán színművész

Várostörténeti programsorozatunk májusi eseményének a fókuszában a kor nemzetiségi politikája és a nemzetiségek helyzete áll.

Hogyan születik meg a nemzeti öntudat a kisebbségek körében s milyen lehetőségek adottak a kollektív identitás megélésére? A soknyelvű és heterogén társadalomban milyen képek alakulnak ki a nemzetiségekről, s ki milyen választások elé állva határozza meg hovatartozását? És mégis hogyan jelennek meg ezek a kérdések és feszültségek a kultúra és a politikai élet központjában, Pest-Budán?

A Pest-budai ikonok eseménysorozatról:

Hogyan ragadhatjuk meg azt a zsibongó, rohamosan növekedő várost, amely a köztudatban a nemzeti öneszmélés és fejlődés helyszíneként él? Kik formálják a városi teret és mit lát a pesti utcákon sétáló Petőfi? És ami a legfontosabb: hogyan ismerünk rá a mai Budapestre a főváros születésének hajnalán? A Petőfi-bicentenáriumra készülve új, ötalkalmas sorozatot indítunk a Fugában februártól, amely a 19. század elején lezajló, gyors ütemű városfejlődés néhány ikonikus mozzanatát térképezi fel. Beszélgetőpartnereink a legkülönfélébb tudományterületek képviselői, akik a reformkori Pest-Buda tereit, jellegzetességeit, problémáit szemrevételezve vonnak párhuzamot az egykori és mai városi táj között. Történészek és irodalmárok, szociológusok és írók kommentálják a főváros jelenségeit egy-egy korabeli sajtóhíren, irodalmi művön, napló- vagy regényrészleten keresztül. Célunk, hogy megértsük azoknak a hatóerőknek a sokszínűségét, amelyek városunkat alakítják és róla kialakult percepciónkat meghatározzák. A program Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére 2022 szeptemberében induló Petőfi200 bicentenáriumi emlékév keretében valósul meg.

Jegyek kaphatók a Jegymesteren!

Jegyek: Pest-budai ikonok 4. „Ismerni kell tehát a nemzetnek előbb önmagát”

Jegyek ára: 500.- Ft