Gear

Pécsi kiállítás!! – Breuer Marcell emlékére

építészet

2023. november 8. szerda 18:00

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Galériák / Vizuális Művészeti Centrum tisztelettel meghívja önt az m21 Galériába

Hiány és emlékezet – Breuer Marcell emlékkiállítása

2023. november 8-tól 2024. január 14-ig

Megnyitja Várkonyi György művészettörténész.
Köszöntőt mond Zag Gábor, Pécs MJV kulturális alpolgármestere.

Breuer Marcell világhírű építész, a XX. századi modern építészet meghatározó alakja, akit sokszor amerikai vagy olykor német származású építészként emlegetnek. Holott Breuer 1902. május 21-én Magyarországon, Pécsett született és nevelkedett. Húszéves sem volt, amikor szülővárosát elhagyva megkezdte tanulmányait a Bauhausban. A század első évtizedeiben bútortervezőként szerzett nevet magának, majd miután 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált, építészként vált ismerté, azonban kapcsolatát a szülővárosával egészen haláláig megőrizte.
A kiállítás ezeket a kettősségeket villantja fel: a bútortervező és brutalista építész stílusjegyei, a világpolgár és Magyarország kapcsolatát. Ezen felül kísérletet tesz a hiány pótlására, annak a felismerésére, hogy Marcel Breuer, a világhírű építész haláláig megtartotta Magyarországhoz és szülővárosához való kötődését, tartotta a kapcsolatot személyes barátaival és a várossal, amely egy múzeum tervezésére kérte fel. Erre sajnos betegsége miatt már nem kerülhetett sor. Ő ismét egy olyan világhírű magyar, akire méltán lehetünk büszkék.
A Pécsi Galériák a FUGA fontos szakmai partnere, Breuer Marcell pedig olyan jelentőségű építész, hogy örömmel ajánljuk a FUGA barátainak is ezt a kiállítást.