Gear

Mozgalom és művészet: az Európai Iskola ritka pillanata

képzőművészet

2022. június 27. hétfő 16:00

Mozgalom és művészet: az Európai Iskola ritka pillanata – interaktív előadás vetítéssel

előadó: dr. habil. Horváth Ágnes, egyetemi oktató, művészeti író, Sz. Horváth Ágnes, doktoranda, ELTE Művészettörténeti Tanszék

Az Európai Iskola, a modern magyar képzőművészetet megalapozó mozgalom 1945-48 között 38 kiállítást rendezett. És e kiállításokat mind értő emberek mutatták be a közönségnek. Hogy mást ne mondjunk, Hamvas Béla, Kállai Ernő, Pán Imre. Bár az Európai Iskola föloszlatta magát, mielőtt kívülről-felülről beszüntették volna, túlélt. Elmúlásának nem jött el az ideje.

1962-ben Mándy Stefánia és Körner Éva a Petőfi Sándor utca 5. szám alatt, egy emelettel feljebb, ami most a FUGA feletti emelet, a Mérnöktovábbképző Intézet munkatársai számára művészettörténeti szemináriumot tartott. És úgy „cselezték ki” a rendszert, hogy ennek az előadássorozatnak az illusztrálása ürügyén 1962-ben itt, ebben az épületben kiállítás nyílt az Európai Iskola művészei és Vajda Lajos műveiből.

És elmúlásának még ma sem jött el az ideje. Ebből a mozgalomból ma is erőt lehet meríteni, hogy egy lepusztult helyzetben legyen miben megkapaszkodnunk. A háború szörnyűsége után minden korábbinál erősebb és frissebb volt az újjászületés.

Az Európai Iskolának szentelt esemény a HAGYOMÁNY nevében született. És a hagyomány a tradíció, az átadás, és nem az átadott, holt anyag értelmében véve. vagyis nem mumifikálás. Az avantgárd – mozgalom nélkül – maga a reakció.

Azért jövünk itt össze, hogy a folytonosságra emlékezzünk. Hogy ismét átéljük, hogy semmi nem a semmiből lesz. Minden, ami él, valamiből születik.

Az Európai Iskola egy szellemi mozgás képzőművészeti lecsapódása. Ezzel az eseménnyel rójuk le tiszteletünket minden résztvevő előtt. De ez Nagy Bálintnak is szól, aki ugyanezt a reprízt tervezte. Sajnos, már nem futotta életidejéből.