Gear

Három kiállítás egyben: magyar építészek Kína vonzásában

építészet

2022. május 5. csütörtök 16:30

Köszöntőt mond: Krizsán András, a MÉSZ elnöke, Almássy Kornél Tamás, a MÉM MDK igazgatója

A kiállítást megnyitja: Fajcsák Györgyi sinológus, kurátor, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója

megtekinthető: 2022 05 23

A Gonda Károly emlékév alkalmából megrendezett nemzetközi konferenciát követően 2021 májusában virtuális kiállítás készült intézményünk és a MÉSZ együttműködésének eredményeként. A GONDA – Sanghaj ultramodern magyar építésze című tárlatot a múzeumunk dokumentumaiból összeállított anyag gazdagítja „…a lelkek mélyén a Kelet felé” címmel.

Városligeti fasori új helyszínünk első virtuális kiállításának vezérmotívuma a keleti építészet, amely Gonda Károly életének és két világháború közötti munkásságának ismertetésén túl a MÉM MDK Múzeumi Osztálya gyűjteményében őrzött tárgyak és dokumentumok segítségével négy olyan építészt mutatunk be, akik a keleti művészet hazánkban történő népszerűsítése miatt érdemelnek figyelmet. A négy alkotó Hudec László, Kertész Károly Róbert, Komor János és Kozma Lajos. A tőlük származó egy-egy gondolat révén a tablók a Kelet iránti személyes csodálatukat is felidézik. A mostani kiállításon további műtárgyak gazdagítják az anyagot, többek között Tálos Gyula Vlagyivosztokban készült izgalmas alkotásai az ottani hadifogoly színház számára, ahol fogsága éveiben díszlettervező volt.

Az új helyszínen látható tárlat szenzációval is bővül: egy újabb, egykor Sanghajban dolgozó magyar építésszel: Sömjén Rudolf a számos híres sanghaji épületet tervező Gonda Károly irodájában dolgozott. Szentmártoni Lívia, Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának diplomatája idén talált rá a magyar építészre. Digitális hagyatékát az építész fia, Dr. Giora Sömjén intézményünknek ajándékozta. A tervekből, fotókból és dokumentumokból álló anyag elsőként a FUGA-ban tekinthető meg.

A kiállítás kurátora: Baldavári Eszter művészettörténész, a MÉM MDK muzeológus munkatársa.

https://memmdk.hu/cikkek/kiallitasok/harom-kiallitas-egyben-magyar-epiteszek-kina-vonzasaban

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft). MÉK 2021/212

 

Kreditpont: IGEN