Gear

Könyvbemutató – Tamás Gáspár Miklós Világvége 1. // A túlsó pólus

könyvbemutató

2023. június 22. csütörtök 17:00

Könyvbemutató: Tamás Gáspár Miklós Világvége 1. // A túlsó pólus

A Kijárat Kiadó gondozásában megjelenő „A túlsó pólus” Tamás Gáspár Miklós élete utolsó éveiben keletkezett nagy hatású politikafilozófiai munkáit tartalmazza, többek között az „Öt tanács a hazának” című esszét és a „Beszéd a félelem nélküli beszédről” című előadást. A filozófus a kétezres évektől az „antikapitalista radikalizmus filozófiai politikájával” kísérletezett, élete végén pedig a hegeli „túlsó pólust”, az ember társadalmi önállóságának lehetőségeit fürkészte. A kötet különlegessége, hogy közli a szerző kései írásait a „Bürök” című folyóirat alapítására felhívó emlékezetes körlevelét, valamint utolsó kézírásos munkajegyzeteit.
A „Világvége” első kötete Tamás Gáspár Miklós Kalligram Kiadónál megjelenő életműkiadásának első darabja, és a szerző 2000–2010 között írt, főként magyarországi politikai, kulturális, gazdasági jelenségeket vizsgáló szövegeiből válogat. A jelen krónikájaként olvasható írások a Kádár-korszak és a rendszerváltás örökségét, a 2001. szeptember 11-i terrortámadást és az iraki háborút, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok ígéreteit és botrányos kudarcát, a magyar szocializmus neoliberális fordulatát és a jóléti állam leépítését, a 2008-as gazdasági világválságot és kezelését, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapozását tárgyalják, megmutatva, miként terjed a posztfasizmus a későkapitalizmus páncélozott burkában, de fel-felvillantva a valódi demokrácia és kommunizmus gondolatát is – a távoli horizonton.
További részletek hamarosan.
A bemutatott kötetek, valamint a Kijárat Kiadó régebbi és újabb kiadványai az eseményen kezdvezményes áron megvásárolhatók.