Gear

Komposzt művészeti és közösségi tér – kerekasztal-beszélgetés

építészet

2024. június 3. hétfő 18:00

Komposzt művészeti és közösségi tér – kerekasztal-beszélgetés a Komposzt fiktív művészeti intézményről

Résztvevők: Hevesi Nándor (Ivan Buharov), Lődi Virág (Kesztyűgyár), Szolnoki József ( Kaos Camping), Rozgonyi Kulcsár Viktória (Jurányi Ház), Fodor Balázs (közművelődési szakember).
Moderátorok: Tar Enikő, Imre Zsombor.
Konzulens: Mélyi József.
Szervezők: Imre Zsombor, Kóczán Laura, Lénárt Flóra, Sári Rozina, Tar Enikő.
Borító: Kusztos Júlia.
Vágó: Králl Eszter.
Április 12-i workshopunkat ,,Mi lenne, ha?” témában szerveztük meg a DOXA művészeti térben. Meghívottjainkat a tanszék volt hallgatói közül választottuk ki egy-egy fontos kulturális intézmény szereplőiként. Don Tamás – MODEM, Kollár Dalma Eszter – Budapest Galéria, Mucsi Emese – Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, DOXA, Szalipszki Judit – Trafó Galéria. A résztvevőkkel egy ideális intézmény megalkotásán dolgoztunk közösen, képzeletünknek csak az ötéves időkeret szabott határt.
Így született meg a művelődési ház modelljére épülő, kortárs képzőművészeti fókuszú Komposzt, egy fiktív művészeti és közösségi intézmény. A résztvevők elképzelésein kissé módosítottunk, a Komposzt így is fenntartható utat követne: Budapesten öt-tíz évig működik egy szintén fiktív, perifériás kerület kulturális tereként. Ez idő alatt folyamatosan reagál a helyi igényekre, amely később lehetővé teszi, hogy az épületet az ottani közösség átvegye és jólétük érdekében alakítsa át. A Komposzt név a fenntarthatóság mellett a szétszórásra is utal: gyűjteménye az intézmény megszűnése után online formában lenne elérhető, fizikai részüket a világ különböző pontjain műgyűjtők, tulajdonosok, résztvevők őrzik tovább.
A Komposzt fikciója kritikusan viszonyul a bel-budapesti városrészekben létrejött kulturális intézményekhez és kezdeményezésekhez, amelyek az újonnan beköltöző rétegnek nyújtanak közösségépítő programokat, viszont a régóta ott élőket nem tudja hatékonyan bevonni. Projektünk így a belvárosi kerületek kihívásaira szeretne alternatív megoldást kínálni, olyan szövetbe helyezve a Komposzt intézményét, amely e kerületek átszervezésekor felmerülő társadalmi problémákra reagál: a lakhatási válság és a dzsentrifikáció következtében széthullott helyi közösségek újjászervezésére.
Hogyan működhet az általunk elképzelt művészeti intézmény a dzsentrifikációban perifériára szorult, széthullott közösségben? Hogyan válhat egy művelődési ház modelljén alapuló intézmény az újonnan létrejött csoportok igényeit integrálva, összetartó erővé? A FUGA terében megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetésen ezeket a kérdésköröket járjuk körbe sikeres intézményvezetési stratégiát folytató művészekkel, kurátorokkal és kulturális szakemberekkel.
A projekt a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet szak, harmadéves hallgatóinak diplomamunkája.
Kreditpont: IGEN