Gear

Kék–zöld–szürke

építészet

2022. március 17. csütörtök 17:00

Eva Stache építész kiállítása (Hollandia)

Kutatási eredmények a városi zöldfelületek és a klíma összefüggéseiről

A megnyitó keretében Eva Stache tart előadást (magyar nyelven)

megtekinthető: 2022 04 03

Eva Stache építész és kutató a Delfti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar Anyag- és Környezetvédelmi Tanszékén. Építészmérnöki diplomája megszerzése után a tervezés minden lehetséges területét kipróbálta: színház, iparművészet, grafika, tipográfia, monumentális street art, belsőépítészet. De legszívesebben építészként dolgozik. Folyamatosnak látja a teret, amelyben a társadalmi és pénzügyi szempontoktól a fenntarthatóságig és az éghajlati alkalmazkodásig minden szempont és lépték az építészeti feladat része.

Amikor feltették neki a kérdést: hová ültessünk fákat az utca hűtéséhez? – és nem tudott azonnali választ adni, természetes lépése volt, hogy a delfti egyetemen kutatásokat kezdett a városi ökoszisztémáról. A kutatás további kérdéseket vetett fel, és nem várt eredményeket hozott. A városi kültéri anyagfelületek fizikai viselkedése (kis lépték) meghatározó hatással van a város klímájára (nagy lépték). Megállapította, hogy a jelenlegi várostervezési és építészeti gyakorlatban a külső tér, az épületek közötti terület nem szerepel a klímaadaptációs intézkedésekben.

Építészetébe módszeresen beépíti kutatási eredményeit, számításait, és az új ismereteket megosztja a projektek minden résztvevőjével. Az eredmény egy új építészeti formanyelv, azokat a térbeli megoldásokat keresve, ahol az emberi szükségletek, funkciók és kívánalmak összekapcsolódnak a természet funkcióival és szükségleteivel: a vízzel, fénnyel, energiával és élőhellyel.

A kutatások most is folynak, így ez a kiállítás nem több egy pillanatképnél, a felfedezőút egyik állomása. Kérdésfelvetés az egzakt tudomány és a rapszodikus építőművészet határmezsgyéjén. Egy lélegzetvételnyi csend az építészeti formák és a természeti erők összecsapásának fülsiketítő zajában.

www.stache-architect.nl

www.euro2021.eu

 

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1.000 Ft). MÉK 2021/212

 

Kreditpont: IGEN