Gear

Haza a kövekben I. – Kortárs szlovákiai építészet a modern és az organikus vonzásában

építészet

2019. november 28. csütörtök 18.30

vendég: Krcho János
Az est házigazdája: Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2018 szeptemberében Haza a mélyben címmel indította el kortárs építészeti előadássorozatát, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze a határokon túl élő magyar származású építészek munkásságát, illetve hogy választ találjon arra a kérdésre, mennyiben határozza meg az építészetcsinálás gyakorlatát a mélyben élő haza, a tudatos vagy akár tudattalan kötődés egy számukra sokkal inkább érzelmi, semmint valós szülőföldhöz.

Krcho János Kassán született, értelmiségi családban. Gondolkodását meghatározta a családi otthon, a polgári lakás, az utolsó „menedékek” egyike az ötvenes-hatvanas évek panelrengetegbe fulladó Kassáján. Mestere, Ján Šprlák a kevés szlovák építész egyike volt, akinek sikerült elkerülni a panel típusházak tervezésének kényszerét. Krcho mellette találkozott először műemléki feladattal, amely ritka alkalom volt, mivel Szlovákiában a módszeres műemlékvédelmi kutatások és helyreállítások a magyarországihoz képest több mint húsz évvel később, csak a nyolcvanas években – és akkor is elég nehezen – indultak meg.

Az 1990-es évek Szlovákiában jelentős templomépítési és -helyreállítási hullámot hozott, Krcho a Szlovák Műemlékvédelmi Intézet kassai központjának műemléki felügyelőjeként dolgozott (1998-ig), majd számos felvidéki templom, zsinagóga, kastély, kúria műemléki kutatását és helyreállítását végezte el. Tevékenységének középpontjában a pusztuló műemlékek felkutatása, feltárása és helyreállítása, valamint szülővárosa, Kassa építészeti örökségének megóvása állt és áll ma is, ezen kívül építészetelmélettel és építészeti kritikával is foglalkozik. Tervezői és kutatói tevékenysége mellett évtizedek óta részt vesz az építészetoktatásban.
Krcho János építészként, munkája közben egyszerre régész, történész – egyszerre elméleti és gyakorlati szakember, aki minden tudását és tapasztalatát a ma Szlovákiához tartozó szülőföldje magyar öröksége védelmében használja és hasznosítja.

Az előadás nyilvános, részvételi szándékát kérjük, regisztrálja a www.mma-mmki.hu oldalon keresztül.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1.000 Ft). MÉK 2019/14

 

Kreditpont: IGEN